nieuws

Ontwerpers en bouwers toetsen nieuw Bouwbesluit

Geen categorie

Het nieuwe Bouwbesluit moet begrijpelijk zijn voor een afgestudeerde mts’er met relevante werkervaring. Daarom toetsen aannemers, architecten en ingenieurs het op leesbaarheid, consistentie, uitvoerbaarheid en gevolgen van eisen.

Ontwerpers en bouwers toetsen nieuw Bouwbesluit

 

 

Het derde Bouwbesluit dat per 1 juli 2011 ingaat, moet afrekenen met wollig taalgebruik. Daarvoor zijn regels samengevoegd of geschrapt en zijn nieuwe begrippen ingevoerd. Als directeur van de Vereniging Bouw en Woningtoezicht Nederland (VBWTN) coördineert Gert-Jan van Leeuwen de praktijktoets die het concept van het nieuwe Bouwbesluit ondergaat. “We zijn nog geen gekke dingen tegen gekomen. Maar het is veel te vroeg voor conclusies”, reageert hij.

Kritiek

De Tweede Kamer is benieuwd naar de resultaten en wil weten of de kritiek van het Expertisecentrum Regelgeving Bouw (ERB) op het nieuwe Bouwbesluit gegrond is. Het ERB waarschuwde fractievoorzitters in maart dit jaar al dat het nieuwe Bouwbesluit weleens vol bloopers zou kunnen staan, omdat er amper was getoetst. Bovendien zouden de nieuwe regels gebouwenbeheerders 5 miljard euro kosten.

Naamgeving

Ook de naam van het Bouwbesluit staat nog ter discussie, omdat het behalve bouwregels ook gebruiksregels gaat bevatten. Gedacht is aan het Bouwwerkbesluit. Maar Van Leeuwen acht de kans groot dat het Bouwbesluit gewoon Bouwbesluit blijft heten. De zes organisaties die het nieuwe Bouwbesluit testen, zijn Bouwend Nederland, Uneto VNI, de NVBR, NL ingenieurs, de BNA en de VBWTN.

 

Reageer op dit artikel