nieuws

Kluswoning vaker in trek door crisis

Geen categorie

In crisistijd vallen kluswoningen door hun lage prijzen steeds vaker in de smaak bij starters en jonge woningzoekenden. Dit blijkt uit het onderzoek De WoonOmnibus van USP Marketing Consultancy (USP). Aan het onderzoek deden ruim 1.050 woningzoekenden mee.

Kluswoning vaker in trek door crisis

 

 

 

De kluswoning is bij woningzoekenden tot 35 jaar in één jaar tijd flink populairder geworden. In 2009 zag 23 procent van de jonge woningzoekenden een kluswoning als serieus alternatief voor een gewone woning. In 2010 geldt dit voor 30 procent woningzoekenden. USP beschrijft een kluswoning als een woning die veilig wordt opgeleverd. Zo is de gasleiding afgeperst en zijn elektra en hang- en sluitwerk gecontroleerd. De koper heeft bij een kluswoning echter de mogelijkheid de overige werkzaamheden, zoals de indeling en de inrichting van de woning, naar eigen inzicht uit te voeren.

Lege subsidiepotjes

Ook bij starters is er meer animo voor een kluswoning. Voor 33 procent van de starters is een kluswoning nu een serieuze optie. In 2009 liep 26 procent van de starters warm voor een dergelijke woning. USP denkt dat ondanks de dalende woningprijzen de meeste koopwoningen nog steeds buiten het financiële bereik van starters en jonge doorstromers blijven. Daarnaast zijn de subsidiepotjes van de overheid ter bevordering van de doorstroming van kopers en starters ook zo goed als leeg. Kluswoningen blijken door hun lage prijzen zo een aantrekkelijk alternatief voor de relatief duurdere gewone koopwoningen. De gemeente Rotterdam biedt kluswoningen bijvoorbeeld al aan vanaf 40.000 euro.

Bron: Cobouw

 

 

Reageer op dit artikel