nieuws

Kleurrijk Wonen moet eigenaar Glazen Huis betalen

Geen categorie

Corporatie Kleurrijk Wonen in Leerdam moet de eigenaar van het glazen huis volledig de schade vergoeden. Dat heeft de Dordtse rechtbank beslist. De uitspraak kost Corporatie CWL, tegenwoordig Kleurrijk Wonen, ongeveer een miljoen euro. Dit bedrag hoeft niet volledig te worden betaald. Een groot deel van de grond onder het inmiddels gesloopte huis is verkocht voor bijna 6 ton. Die mag de corporatie van het schadebedrag aftrekken.

Kleurrijk Wonen moet eigenaar Glazen Huis betalen

 

 

Met het vonnis van de rechtbank is een einde gekomen aan jarenlange strijd tussen eigenaar Kor Poelstra en de corporatie. Poelstra sloot in 2000 een koop-/aannemingsovereenkomst met CWL voor de somma van 2 miljoen gulden.

Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum had de corporatie een prijsvraag uitgeschreven om een vrijstaand glazen huis te ontwerpen in glasstad Leerdam. Architectenbureau Kruunenberg van der Erve won de prijsvraag.

Na oplevering in 2001 kampte de villa echter met de nodige bouwkundige problemen. Zo bleek de betonnen vloer te lekken met vochtproblemen als gevolg, kwamen er insecten tussen de glazen wanden die niet of nauwelijks te reinigen bleken, ontstond algenbloei langs de randen van het glas en traden er krimpscheuren op. Een deel van de problemen was herstelbaar, een ander deel echter niet zoals CWL zelf ook erkende.

De rechter vindt nu dat CWL bepaald niet behoorlijk heeft gehandeld. Er is slechts gepraat met Poelam, zonder dat dit tot resultaat heeft geleid. Met het argument van CWL dat glasleverancier Saint Gobain aansprakelijk zou zijn, daar maakte de rechter korte metten mee. In een prachtvolle kleurrijke brochure had CWL zelf geschreven dat als er problemen zouden zijn, de kopers zich konden wenden tot CWL.

De rechter besloot dan ook de koop-/aannemingsovereenkomst alsnog te ontbinden waardoor de corporatie de koopsom terug moet betalen. Met extra kosten onder andere voor sloop, inhuren van deskundigen, advocaatkosten en wettelijke rente loopt dat bedrag op naar rond de miljoen euro.

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel