nieuws

Groen in de stad, TransPlant Hasselt

Geen categorie

In Hasselt vindt van 17 september tot 17 november Transplant plaats. Dit creatieve project rond leefbaarheid en beleving in de stad heeft 46 kunstenaars en designers uitgenodigd om creatief in te grijpen in straten en langs pleinen van de stad.

Groen in de stad, TransPlant Hasselt

 

 

 

 

Op vrijdag 17 september wordt afgetrapt met het project Swing It. Het kunstenaarscollectief LABO wil de Hasseltse ‘Groene Boulevard’ opfleuren met 42 schommels die voor interactie moeten zorgen tussen jong en oud. Het project brengt verschillende benaderingen of ‘remixen’ van de standaardschommel, ze worden getransformeerd tot prikkelende of speelse installaties langs de kleine ring van Hasselt.


Animation Vegetation, Ben Hagenaars

Animation Vegetation

Het tweede initiatief binnen Transplant is een interactief designproject van Ben Hagenaars. Zijn idee ontstond uit de kritiek dat groen vaak ontbreekt in steden en openbare ruimtes. In de opzet van zijn Animation Vegetation gebruikt hij dezelfde guerrillatechnieken als uit de graffitiwereld om groen te verspreiden in een stedelijke omgeving. POA, een juten pop, werd hiervoor uitgewerkt. POA moet worden gevuld met een mix van aarde en zaden. Met een goede verzorging zal het figuurtje uitgroeien tot een mooie, groene, ecologische equivalent van graffiti die het best tot zijn recht komt in de openbare ruimte.

Op TransPlantHasselt.be staat een handleiding om een eigen POA te creëren. Daarnaast geeft Ben Hagenaars nog een mondelinge toelichting in een workshop op 29 augustus. Ook is het mogelijk een POA te adopteren. Het is de bedoeling om de figuurtjes op vrijdag 1 oktober terug te schenken aan de stad Hasselt om hem in de openbare binnenstad te plaatsen en zo een stukje groen terug te schenken aan de stad. Om meer steden te stimuleren om aan dit soort initiatieven mee te werken wordt gevraagd een foto te maken van je achtergelaten POA en te mailen naar info@TransPlantHasselt.be. De beelden worden daarna online geplaatst.

 

Reageer op dit artikel