nieuws

‘Eigenbouw voorkomt nog meer eenheidsworst’

Geen categorie

Maak van particulier opdrachtgeverschap de maatstaf bij de bouw van nieuwe woningen. Dat adviseert dr. Peter van Rooy, directeur van adviesbureau Accanto en codirecteur van het gebiedsontwikkelingsprogramma NederLandBovenWater, aan het nieuwe kabinet.

‘Eigenbouw voorkomt nog meer eenheidsworst’

 

 

Het advies is vervat in een notitie, die komende week naar informateur Ivo Opstelten gaat. “De kosten van de architect zullen door veel particulieren als een obstakel worden ervaren”, zegt Van Rooy. “Maar neem je die standaard op in de bouwsom, dan wordt het aanvaardbaar. Ik ga daarbij uit van 5 procent van de totale bouwkosten.” Door de woningbouw op een andere manier te organiseren, wordt voorkomen dat Nederland wordt volgezet met saaie rijtjeshuizen die slecht in de markt liggen, legt Van Rooy uit.

Eigen identiteit

“We moeten niet nog meer eenheidsworst zoals die te vinden is in Vinex-wijken, aan het woningbestand toevoegen. Potentiële huizenbezitters willen hun woning een eigen identiteit geven. Daarom is het belangrijk dat ze, in nauwe samenwerking met professionele architecten, hun ideeën gestalte kunnen geven.

Geldstroom

” Hij verwacht dat wanneer particulieren hun eigen droomhuis kunnen laten bouwen, er een geldstroom op gang zal komen. “Op bankrekeningen staat momenteel 300 miljard euro spaargeld. Geef mensen de kans om hun ideale huis te ontwerpen en je zult zien dat veel van het geld dat nu rente staat te trekken, terugvloeit in de economie.”

Sociale woningbouw

Het particuliere opdrachtgeverschap betekent volgens Van Rooy niet dat projectontwikkelaars buitenspel komen staan. “Integendeel. Daar zit veel expertise en die moeten we gebruiken. Mijn idee is dat projectontwikkelaars een professionele faciliterende rol gaan spelen bij particuliere opdrachtgevers.” Deze vorm van opdrachtgeverschap is volgens Van Rooy niet alleen weggelegd voor mensen met hoge inkomens. Woningen met een bouwprijs van rond twee ton kunnen eveneens volgens dit principe worden gebouwd. Ook ziet hij mogelijkheden voor sociale woningbouw.

Bron: Cobouw.nl

Reageer op dit artikel