nieuws

Duurzaamheid geen prioriteit bij nieuwe stations

Geen categorie

Zeven grote stations in Nederland liggen tegelijkertijd open. De miljardenimpuls van het Rijk voor nieuwe hsl-stations is de oorzaak van deze piek. Architectonisch is niet op een dubbeltje gekeken, maar de slag om energiezuinig te bouwen is gemist.

Duurzaamheid geen prioriteit bij nieuwe stations

 

 

 

 

Alleen Rotterdam CS en Utrecht CS worden uitgevoerd met zonnepanelen op de stationskappen. Rotterdam krijgt bovendien een warmte-koudeopslag goed voor 15% van de energiebehoefte. Deze bescheiden pogingen voor een energieneutrale benadering zijn achteraf toegevoegd.

impressie rotterdam cs Het ontwerp voor Rotterdam CS door Team CS een samenverwerkingsverband van Benthem Crouwel Architekten, Meyer en van Schooten architecten en West 8 urban design & landscape architecture. Illustratie: www.rotterdamcentraal.nl

Voor de stations Amsterdam CS, Arnhem, Breda, Den Haag CS en Delft komt de nieuwe trend te laat. Architecten hebben al gemiddeld een jaar of vijf geleden hun ontwerp gemaakt. Energieneutraal bouwen was toen nog geen prioriteit bij het Rijk.  Inmiddels werkt ProRail met een CO2-ladder bij de gunning van spoorprojecten, maar de stations waren al bijna allemaal gegund. Alleen Amsterdam WTC is nog in de planfase en krijgt wel alle kans om energie meer centraal te stellen bij het ontwerp.

impressie Utrecht CSImpressie Utrecht Centraal, een ontwerp van Benthem Crouwel Architects.

Tussen nu en 2015 worden honderden miljoenen geïnvesteerd in nieuwe stations en de capaciteit veelal verdubbeld. Utrecht en Arnhem profiteren hiervan omdat de hsl-oost daar ooit zou gaan stoppen. De snelle lijn naar Duitsland is al jaren geleden geschrapt, maar het geld voor de stations bleef staan. De snelle trein stopt ook niet in Breda en Den Haag CS, maar ook die stations gaan drastisch op de schop, want ze waren ooit genomineerd als hsl-station.

impressie den haag csImpressie Den Haag Centraal. Het ontwerp is eveneens van Benthem Crouwel Architects. Illustraties afkomstig van www.benthemcrouwel.nl

Uitstraling

Zonder uitzondering is veel aandacht besteed aan een mooie uitstraling. De ov-terminals worden nieuwe visitekaartjes voor de stad. Uitzondering is Amsterdam Centraal, waar juist het karakteristieke gebouw van Cuypers de uitstraling van weleer krijgt. Momenteel domineren vooral de bouwputten en tijdelijke stations midden in de stad en zijn omleidingen, buitendienststellingen en bouwhekken onvermijdelijk.

Bron: Cobouw

 

Reageer op dit artikel