nieuws

AWG architecten en OKRA winnen prijsvraag IJzerenvliet Mechelen

Geen categorie

Mechelen wordt een museum rijker. In een oud gewelf onder de IJzerenleen wordt in een voormalige vliet en later schuilkelder een Vlietenmuseum gerealiseerd. De stad schreef een prijsvraag uit voor het bouwwerk waarin de geschiedenis van de stad moet worden getoond. awg architecten in samenwerking met OKRA landschapsarchitecten sleepten de opdracht in de wacht.

AWG architecten en OKRA winnen prijsvraag IJzerenvliet Mechelen

 

Omdat de overkapte vliet in de Tweede Wereldoorlog als schuilkelder werd gebruikt, is ze ingedeeld in negen compartimenten. De compartimentering blijft behouden in het ontwerp van awg architecten en OKRA landschapsarchitecten

 Vlietenmuseum AWG Interieur Interieur (awg architecten)

 OKRA Vlietenmuseum concept

Concept (OKRA landschapsarchitecten)

Bovengronds zal weinig te merken zijn van het ondergrondse museum. De in- en uitgang van het nieuwe museum zullen heel sober worden gehouden, er komt een soort van kelderluik, dat enkel open zal zijn tijdens de openingsuren van het museum. Als die luiken dicht zijn, kan er gewoon over gewandeld worden.

De zaterdagse markt kan ook gewoon blijven staan. Over de hele lengte van het museum komen lichtkoepels. Binnen geven die daglicht, ”s avonds zullen die van binnenuit verlicht worden en de IJzerenleen wat extra cachet geven. De bouwwerken starten in februari 2011 en lopen tot januari 2012. 

Bron: www.vlaamsearchitectuur.be

Reageer op dit artikel