nieuws

Winy Maas gast-hoofdredacteur l’ Architecture d ‘Aujourd’hui

Geen categorie

Voor haar zomernummer trok het Franse tijdschrift l’Architecture d ‘Aujourd’hui Winy Maas aan als gast-hoofdredacteur. Maas nodigde medewerkers van architectenbureau MVRDV (waar hij mede-oprichter van is) en the Why Factory van de TU Delft (waar hij aan het hoord staat) uit om het blad mede in te vullen. Dit heeft geresulteerd in een dikke editie met meer dan zeventig artikelen door internationale architecten en critici.

Winy Maas gast-hoofdredacteur l’ Architecture d ‘Aujourd’hui

Het doel van de uitgave, onder de titel ‘weapon of choice’ is om acties te bepalen die kunnen leiden tot het ontstaan van een ‘genuine architecture for tomorrow’. Elk artikel in het tijdschrift wordt ingeleid door een vraag die is geformuleerd door een van de medewerkers van The Why Factory of MVRDV. De artikelen die daarop volgen, sluiten niet altijd even goed aan op de voorafgaande probleemstelling, maar geven samen een goed beeld van de crisis waarin het vakgebied zich bevindt. Een van de conclusies die kan worden getrokken, is dat architectuurtheorie een rol kan spelen in het herdefiniëren van architectuur. Maar dat kan ook liggen aan het feit dat er veel  theoretici en critici aan het woord komen.

Divers

De dikke zomereditie van L’Architecture d’Aujourd’hui doet denken aan publicaties van MVRDV, maar ook aan het recent verschenen boek ‘the Green Dream’, dat door the Why Factory is uitgegeven bij NAi Publishers. In het tijdschrift komen echter veel meer meningen samen en is de hoeveelheid schema’s, diagrammen en kaarten aanzienlijk minder, wat in zijn totaal een diverser beeld oplevert en uitnodigt tot het lezen van individuele bijdrages. Deze ‘A ‘A ademt de geest van frontman Winy Maas, maar vertegenwoordigt een veel breder blikveld, waardoor het een aanvulling is op zijn bibliografie. En voor vijfentwintig euro is het zeker het aanschaffen waard.

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel