nieuws

Veel te hoge kosten architecten bij aanbestedingen

Geen categorie

De kosten die architecten moeten maken bij Europese aanbestedingsprocedures voor overheidsopdrachten zijn disproportioneel hoog. Dat stelt de Bond voor Nederlandse Architecten (BNA) in een persbericht. Dit komt door het grote aantal architecten dat aan de selectieprocedure deelneemt en de hoge kosten die zij moeten maken om een opdracht te kunnen winnen.

Veel te hoge kosten architecten bij aanbestedingen

 

Aanbesteding danstheater Den Haag 2.500.000 euro

Bij de Europese aanbesteding voor het ontwerp van het nieuwe Haagse danstheater deden bijvoorbeeld 54 architectenbureaus mee aan de voorselectie. Twintig bureaus werden uitgenodigd om een uitgebreide visie te geven waaruit uiteindelijk één winnaar werd geselecteerd voor de opdracht. De BNA becijferde dat deze selectieprocedure in totaal ongeveer 2.500.000 euro heeft gekost.

Kosten ten laste van de architectenbureaus

Het leeuwendeel van deze kosten komt ten laste van de deelnemende architectenbureaus. ‘Deze ontvangen slechts een zeer beperkte vergoeding voor het werk in de selectiefase. Dit terwijl de eisen die aan de visie gesteld worden een zodanige uitwerking vragen, dat de kosten hiervoor veel hoger zijn, tot het tienvoudige of meer’, schrijft de BNA.

Moordende onderlinge concurrentie

Daar komt volgens de BNA nog bij dat door de crisis in de bouw – die de architecten hard raakt – de onderlinge concurrentie momenteel moordend is. ‘Nu de nieuwbouw van woningen, kantoren en winkels vrijwel is stilgevallen, zijn overheidsopdrachten nog de enige manier voor architecten om aan werk te komen. Het zou de overheid sieren een voorbeeld te stellen en ervoor te zorgen dat de vergoeding in overeenstemming is met de te maken kosten’, aldus de BNA. De brancheorganisatie gaat hierover in gesprek met overheden en hun adviseurs.

Bron: Vastgoedmarkt

Reageer op dit artikel