nieuws

Provincie Utrecht test duurzame daken

Geen categorie

De provincie Utrecht test het komende half jaar verschillende soorten duurzame daken. Met vier proeven in Utrecht, Woerden en Amersfoort hoopt de provincie uit te vinden welke dakbedekking het meeste energie bespaart dan wel opwekt. Dat meldde de overheidsorganisatie vrijdag.

Provincie Utrecht test duurzame daken

 

 

Op het dak van de Jaarbeurshallen ligt straks 4000 vierkante meter wit dak gecombineerd met een techniek om stikstof op te vangen. Dat zou de luchtkwaliteit in Utrecht aanzienlijk kunnen verbeteren.

Op het dak van de Hogeschool Utrecht worden energieleverende daktechnieken getest door studenten. Installatie van de eerste technieken vindt plaats in augustus. In de loop van het eerste trimester zullen de resterende technieken geïnstalleerd en bemeten worden.

Op het dak van het Kalsbeekcollege in Woerden worden coolroofs getest. De eerste technieken zijn al geïnstalleerd. Op hete dagen zijn dit jaar al temperatuurdalingen van vijf graden gemeten zonder inzet van airco’s. In Amersfoort volgt een proef op en tegen het gebouw van Stichting One Planet aan het Stationsplein. Hier wordt voor een oppervlakte van 300 m2 groene gevels en daken getest.

Reageer op dit artikel