nieuws

Pas na 2011 herstelt de bouwproductie

Geen categorie

Ook in 2011 krimpt de bouwproductie nog, zo stelt ING Economisch Bureau. De bank verwacht een krimp van 7,8% voor dit jaar en een verdere afname van 1% voor 2011.

Pas na 2011 herstelt de bouwproductie

De woningbouw doet het volgend jaar met een nulgroei nog het best. Het in 2009 ingezette herstel van de verkoop van nieuwbouwwoningen zet echter niet door, waardoor de toekomstige productie onder druk staat. De utiliteitsbouw blijft gebukt gaan onder de overcapaciteit bij bedrijven en de leegstand in de kantorenmarkt en overheidsbezuinigingen maken dat de infrasector als laatste steunpilaar door de knieën gaat.

Aantal faillissementen naar recordhoogte

De krimp in de bouwproductie en het slechte weer deze winter hebben hun weerslag op het aantal faillissementen niet gemist: in het eerste kwartaal van dit jaar zijn 348 bouwbedrijven over de kop gegaan, een stijging van 50%. Hieruit blijkt ook dat de recessie in de bouw langer aanhoudt dan in de rest van de economie: het totaal aantal faillissementen was nagenoeg gelijk aan dat in 2009.

 

Reageer op dit artikel