nieuws

Oplevering NAi uitgesteld tot voorjaar 2011

Geen categorie

Eind mei werden scheuren in de keldervloer en -muren van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) geconstateerd. Nu is bekend dat ze worden veroorzaakt door een te hoge waterdruk onder het museumgebouw. De zogenaamde ‘trekpalen’ onder het gebouw functioneren als gevolg daarvan niet meer. De ingebouwde veiligheidsmarge, waarmee met de bouw van het NAi rekening is gehouden, bleek bij deze uitzonderlijk hoge waterdruk niet voldoende te zijn.

Oplevering NAi uitgesteld tot voorjaar 2011

Trekpalen functioneren niet meer

De kelder van het NAi ligt 3,5 meter onder het grondwaterpeil. Dit veroorzaakt een hoge opwaartse druk, die normaal gesproken wordt gecompenseerd door de trekpalen onder het gebouw. Een trekpaal werkt tegenovergesteld aan de meer bekende ballastpaal, die belast wordt met druk. De trekpalen onder het NAi trekken de vloer van het gebouw als het ware naar beneden. Deze constructie bleek anderhalve maand geleden zijn functie verloren te hebben, waardoor de keldervloer opbolde. Hoe de hoge waterdruk precies is ontstaan, is nog niet bekend. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.

Ankers als oplossing

Om verdere scheurvorming tegen te gaan, is direct na constatering van het probleem 260 duizend kilo ballast geplaatst. Voor een structurele oplossing van de opbollende keldervloer komen verschillende technieken in aanmerking. De meest voor de handliggende oplossing lijkt vooralsnog een groot aantal palen door de vloer en keldervloer te draaien, die gaan dienen als ankers. Deze constructie kan een nog veel hogere waterdruk aan dan waarvan nu sprake is.

Uitstel verbouwing

Het NAi moest door deze scheurvorming de eerder geplande verbouwing uitstellen. Nu bekend is wat de scheurvorming veroorzaakt en een oplossing voorhanden is, wil het NAi zo snel mogelijk starten met de verbouwing. Oplevering van het nieuwe NAi vindt nu plaats in het voorjaar van 2011.

 

Reageer op dit artikel