nieuws

Nieuwe aanpak herontwikkeling naoorlogse portiekflats

Geen categorie

IMd Raadgevende Ingenieurs werkt samen met Dittmar Bochmann Architecten aan een nieuwe aanpak voor de herontwikkeling van naoorlogse portiekflats. De aanpak moet renovatie goedkoper maken dan sloop en nieuwbouw.

Nieuwe aanpak herontwikkeling naoorlogse portiekflats

Het gaat in eerste instantie om woningen van woningcorporatie Mitros in de wijk Kanaleneiland in Utrecht. In het ontwerp van Dittmar Bochmann Architecten worden de woningen aan de gevel zo’n vier meter uitgebreid. In die zone komen ook liften. Het ontwerp leverde het jonge bureau de eerste prijs op bij de Europan-ontwerpwedstrijd. IMd werkt nu samen met de architecten aan de uitwerking. Het doel is om een model te ontwikkelen dat ook voor andere naoorlogse portiekflats geschikt is.

Integratie staat in de aanpak centraal. Constructie, architectuur, comfort, programma en financiën worden op elkaar afgestemd. Ook de mogelijkheden van verticale uitbreiding worden onderzocht. IMd deed daar eerder ervaring mee op bij de renovatie van zes naoorlogse portiekflats in de Amsterdamse wijk Nieuw-West, de zogenoemde Dudokhaken.

  

Struikelblok

Het grote struikelblok bij dit soort projecten zijn de bouwtechnische eisen, stelt ir. Pim Peters, directeur van IMd. “Voor renovatie zijn de eisen gelijk aan die voor nieuwbouw. Als je aan die eisen moet voldoen is het technisch uiterst complex en daardoor financieel eigenlijk onhaalbaar. Een fractie minder streng en het lukt wel. En ook dan zijn het zeer comfortabele woningen.”

 

Reageer op dit artikel