nieuws

MVRDV, NorthernLight en Five Spices starten in Sjanghai

Geen categorie

Na de eerste selectieronde zijn drie kandidaten uitgekozen voor de Dutch Design Workspace, het incubatorproject voor Nederlandse ontwerpers in Sjanghai. De kandidaten zijn het in Rotterdam gevestigde architectenbureau MVRDV, museum- en tentoonstellingsvormgevers NorthernLight uit Amsterdam en het multidisciplinaire vormgevingsbureau Five Spices uit Den Haag.

MVRDV, NorthernLight en Five Spices starten in Sjanghai

MVRDV, Northern Light en Five Spices zijn er in geslaagd de selectiecommissie te overtuigen met voorstellen over hun toekomstige zakelijke ontwikkeling in China. Vanaf 30 juli kunnen de eerste deelnemers in Sjanghai aan de slag. De officiële opening van de Dutch Design Workspace zal plaatsvinden tijdens de Shanghai International Creative Industry Week 2010 (15 tot 22 september).

NorthernLight

Behalve architectenbureau MVRDV gaan ook de kleinere bureaus NorthernLight en Five Spices uit Den Haag naar Sjanghai. NorthernLight is gevestigd in Amsterdam en ontwikkelt, ontwerpt, vervaardigt en installeert tentoonstellingen en ervaringen voor uiteenlopende organisaties. Het bureau werkt al sinds 5 jaar voor Chinese opdrachtgevers en ontwierp onder meer tentoonstellingen in de wetenschapsmusea van Guangdong en Peking.
Directeur Steven Schaeken zegt blij te zijn met de deelname. Hij zegt in de Volkskrant van vandaag: “We krijgen snelle toegang tot het kennisnetwerk van Nederlandse organisaties, zodat we onze Chinese klanten actiever kunnen benaderen. We zitten niet meer vast aan een trip van 5 dagen. Momenteel leiden we een projectmanager op, die in september of oktober naar Sjanghai vertrekt.”

Five Spices

Five Spices is actief op het snijvlak van meerdere disciplines. Het specialisme is veelzijdigheid. Concept, 3D vormgeving, grafische vormgeving, interaction design en motion design worden ingezet om de grote diversiteit aan opdrachten te realiseren. Tentoonstellingen, huisstijlen, beurspresentaties, events, brochures, websites, interactieve installaties en interieurs zijn voorbeelden van gerealiseerde projecten. Het bureau werd opgericht in 2005 door Deborah Meijburg en Erik Hoebergen.

 

Netwerken in China

Het doel van het incubatorproject en de Dutch Design Workspace in Sjanghai is het bij elkaar brengen van een grote verscheidenheid aan deelnemers die zijn gericht op specifieke disciplines of onderwerpen binnen hun portfolio. Deelnemers uit allerlei ontwerpdisciplines – zoals architectuur, stedenbouw, product- en meubelvormgeving, grafische vormgeving, webdesign, mode, voedsel- en verpakkingsontwerp – worden uitgenodigd om zich voor het project in te schrijven. Het project heeft tot doel om uitwisseling en samenwerking tussen de diverse gebieden van de deelnemers te stimuleren en te verzekeren dat rechtstreekse competitie binnen de incubator wordt vermeden.

Selectie van deelnemers

De selectiecommissie bestaat uit leden van creatieve businessorganisaties, Nederlandse creatieve ondernemers die reeds geruime tijd in China actief zijn en vertegenwoordigers van een huidige incubatordeelnemer. De commissie bestaat momenteel uit Rita van Hattum, BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers), Inge Pit, BNA (Koninklijke Maatschappij ter bevordering der Bouwkunst), Matthijs Borghgraef, BNI (Beroepsvereniging van Nederlandse Interieurarchitecten), Corien Beks, MODINT (ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel), Christine de Baan, directeur DutchDFA, Giel Groothuis van de Dutch Design Workspace en Marc van der Chijs, Spil games. 

Inschrijven

Ontwerpers die graag willen deelnemen, worden uitgenodigd om hun inschrijving in te sturen via de website Dutch Design Workspace, waarna hun voorstel door de selectiecommissie zal worden beoordeeld. Factoren die worden meegewogen in de beoordeling zijn: het trackrecord op het gebied van design, de geschiktheid van het portfolio met het oog op China en adequate financiering van het businessplan voor minimaal 3 jaar. Motivatie, ambitie en inzet zijn eveneens belangrijke selectiecriteria voor deelname. Het inschrijfformulier en meer informatie over de procedure zijn beschikbaar als downloads op de website van de Dutch Design WorkSpace.

Opening Dutch Design Workspace

Ondertussen verloopt de inrichting van de Dutch Design Workspace in Sjanghai volgens plan. De vormgeving van het interieur van de ruimte in het centrum van de stad is bijna voltooid en momenteel wordt de kantoorapparatuur geplaatst. De werkruimte bestaat uit 30 werkstations (met Zody stoelen van leverancier Haworth) en diverse gezamenlijke faciliteiten, zoals printers, fax, ontvangstvoorzieningen en professionele vergaderruimtes (met tapijt van het Nederlandse bedrijf Desso).

Flexibele ruimtes zijn beschikbaar voor specifieke ontwerpactiviteiten, zoals het maken van schaalmodellen, schetsen en patronen, video-editing en groepsgewijs brainstormen. Maar de Dutch Design Workspace wil ook een plek zijn waar Nederlands ontwerp daadwerkelijk kan worden ervaren en waar diverse innovatieve producten voor bezoekers te zien zijn, zowel in de eigen ruimte als op het ruime open dakterras.

Initiatiefnemers

De Dutch Design Workspace is een initiatief van en wordt ondersteund door DutchDFA, Shanghai Creative Industry Centre, het Nederlandse Consulaat in Sjanghai en FAR Architecture and Design Center.

 

Reageer op dit artikel