nieuws

Kunstwerk brengt geluid ‘tussen’de oren

Geen categorie

Geluidskunstenaar Hans van Koolwijk opent op 14 augustus in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam De Klankenkaatser. Het kunstwerk is gemaakt met als doel de puurheid van klank te kunnen ervaren. In dit gebouw van tien meter hoog komt een geluidmachine te hangen waarvan de klank via de gehele wand naar de bezoeker wordt gekaatst. Daardoor lijkt het alsof die klank TUSSEN de oren ontstaat, alsof daar de bron is van het geluid.

Kunstwerk brengt geluid ‘tussen’de oren

Op de geluidinstallatie is een lichtinstallatie aangesloten. Dat zorgt ervoor dat het licht synchroon aan het geluid van kleur en intensiteit verandert. Door de vorm en afwerking van de binnenruimte wordt een oneindige ruimte gesuggereerd, er kan geen diepte meer ervaren kan worden.

Ontwerp

Hans van Koolwijk heeft samen met ingenieursbureau Arup en  architectenbureau ZeroLogic het ontwerp uitontwikkeld. Het befaamde ingenieursbureau was verantwoordelijk voor de lichtgewicht glasvezelversterkte kunststof gebouwschil en de brandveiligheid van de constructie. Het architectenbureau heeft het object vormgegeven en gedetailleerd.

  

Assemblage

Omdat het kunstwerk op verschillende locaties zal komen te staan, zowel binnen als buiten, is daar al vroeg tijdens de ontwikkeling rekening mee gehouden. Het gebouw kan dankzij haar betonnen voet stabiel buiten staan. Er een speciale binnenvoet om het gewicht te verspreiden wanneer het gebouw binnen komt te staan. Tevens zijn alle onderdelen dusdanig ontworpen dat zij altijd door een normale deur passen en samen in één container passen.

 

Opening

De Klankkaatser is momenteel in productie en zal op 14 augustus voor het grote publiek worden geopend in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Toegang is geheel gratis en voor geïnteresseerden is er uitleg over de techniek en wetenschap achter het kunstwerk.

  

Schema van de geluidsweerkaatsing

Reageer op dit artikel