nieuws

Huis van Cultuur en Beweging

Geen categorie

MVRDV en ADEPT (Kopenhagen) hebben de ontwerpwedstrijd gewonnen voor het ‘Kultur- og Bevægelseshus’ in Frederiksberg. Dit ‘Huis voor Cultuur en Beweging’ biedt de bewoners van de wijk Flintholm een dynamische ontmoetingsplaats waar gezondheidszorg, cultuur, recreatie en onderwijs in elkaar overlopen.

Huis van Cultuur en Beweging

Het Kultur-og Bevægelseshus (Ku-Be) is een rechthoekig glazen volume met zes gestapelde programma-elementen. De ruimte tussenin kan flexibel worden geprogrammeerd. Het is een een ‘play-zone’ met verschillende activiteiten en de belangrijkste verkeersroutes.

De gestapelde elementen hebben specifieke toepassingen: een theater, een gezondheidszone, een voedselzone, een Zengebied, een studiecentrum annex tentoonstellingsruimte, een fitness-en activiteitencentrum, een wellnesscentrum en een ruimte voor de administratie.

 

Flexibel theater

Het theater is flexibel en kan gebruikt worden in verschillende opstellingen van podium en publiek. De grote ramen maken het bovendien mogelijk om het te gebruiken als een openlucht theater, waarbij het publiek in de tuin zit.

 

Het Kultur-og Bevægelseshus krijgt in een later stadium gezelschap van een tweede Huis van Beweging en een commercieel gebouw. Deze drie gebouwen zijn verpakt in een ‘stedelijk gordijn’ dat fungeert als kader voor de tuin. Het biedt een grote flexibiliteit en kan gebruikt worden voor kunstprojecten, om fietsen te stallen, voor water- en lichtinstallaties en voor performances.

 

Tuin voor aciviteiten

De tuin, ontworpen in nauwe samenwerking met landschapsarchitecten SLA, is geschikt voor allerlei activiteiten. De vormgeving volgt de thema’s van het interieur met een zone voor optredens en voor gezondheid en activiteit, een rustige zone en verbindingszones.

 

Duurzame technologiën

De klimaat en energietechnologie is gebaseerd op betrouwbare duurzame technologieën als zonnepanelen, natuurlijke ventilatie en ondergrondse warme en koude opslag.

 

 

Reageer op dit artikel