nieuws

Groen licht voor IJburg Amsterdam

Geen categorie

De aanleg van de tweede fase van de nieuwbouwwijk IJburg in Amsterdam kan doorgaan. Zo heeft de Raad van State vandaag beslist. Stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer en de IJsselmeervereniging hadden hier tegen bezwaar gemaakt, omdat in hun optiek er meer onderzoek moet worden verricht naar de gevolgen voor het natuurgebied IJmeer.

Groen licht voor IJburg Amsterdam

Hoewel er door de gemeente Amsterdam al onderzoek was gedaan naar het beschermde natuurgebied IJmeer, waren de bezwaarmakers van mening dat dit niet afdoende was gebeurd. Bovendien betwijfelden zij of de woningbouw wel nodig is. Amsterdam zou volgens hen te weinig rekening hebben gehouden met de economische crisis en de verwachte afname van de bevolking. De Raad van State is van mening dat deze bezwaren geen doel treffen.

Los van de uitspraak van vandaag is het niet zeker of de aanleg van de tweede fase van IJburg doorgaat. Eerder deze maand liet wethouder Maarten van Poelgeest weten dat Amsterdam als gevolg van de crisis een groot deel van de bouwprojecten in de stad afblaast. Welke projecten wel worden gerealiseerd, daarover beslist de gemeente na de zomermaanden. Overigens is de gemeente wel blij met de voor hun positieve uitspraak van de Raad van State, zo liet een woordvoerder van de wethouder weten.

De tweede fase beslaat de bouw van ruim 9000 woningen op vier nieuwe eilanden in het IJmeer, ten oosten van Amsterdam. In 2004 werd het bestemmingsplan hiervoor afgeschoten door de Raad van State, omdat er onvoldoende was onderzocht wat de gevolgen waren voor het milieu. De gemeente Amsterdam diende daarop een nieuw plan in.

 

Bron ANP

Reageer op dit artikel