nieuws

Extra verdieping in De Nieuwe Kerk in Amsterdam

Geen categorie

De Nieuwe Kerk in Amsterdam krijgt binnenkort een extra verdieping. Kunstenaar Krijn de Koning gaat er een tijdelijke installatie opzetten, met een vloer van 800 vierkante meter op 4,5 meter hoogte in het midden van de kerk. De Koning is de eerste ‘Kerkmeester* van De Nieuwe Kerk.

Extra verdieping in De Nieuwe Kerk in Amsterdam

Het publiek kan op de installatie rondwandelen op de hoogte van de gebrandschilderde ramen, zodat architectuur en ornamentiek in een nieuw perspectief komen te staan. In het midden van de vloer bevindt zich een verdiepte ruimte met kleine kamers waar de bezoeker in kan afdalen om zich te concentreren op zichzelf of de ruimte.

Verhouding mens – ruimte centraal

In het werk van De Koning staan de ervaring van ruimte en de verhouding tussen mensen en ruimte centraal. Hij gebruikt architectuur, functie en kleur in nauwe wisselwerking met de omgeving om toegankelijke en betreedbare, gebouwde kunstwerken te maken.

* De Kerkmeester was vroeger de dagelijkse hoofdverantwoordelijke voor het kerkgebouw. De Nieuwe Kerk heeft er geen meer, maar zal vanaf augustus 2010 weer een Kerkmeester benoemen. De Nieuwe Kerk geeft het gebouw dan ieder jaar in de nazomer circa twee maanden uit handen aan een bekende persoon uit binnen- of buitenland, de Kerkmeester van De Nieuwe Kerk. Dat kan een architect zijn, een modeontwerper, een theatermaker of een beeldend kunstenaar. Deze zal zich laten inspireren door het gebouw en de geschiedenis van de kerk en daar een heel eigen visie op geven.

Reageer op dit artikel