nieuws

Donis ontwerpt ‘Aldgate’ voor Olympische Spelen

Geen categorie

Fernando Donis is uitgeroepen tot winnaar van de internationale competitie voor het ontwerpen van een nieuwe toegangspoort tot ‘the City’ in Londen. Uit bijna honderd inzendingen is zijn ontwerp ‘London Gate’ door de Architecture Foundation, namens de Worshipful Company of Chartered Architects, als beste verkozen. De poort blijft staan voor de duur van de Olympische en de Para-olympische spelen die in 2012 in Londen worden gehouden.

Donis ontwerpt ‘Aldgate’ voor Olympische Spelen

De opdracht van de internationale competitie was het ontwerpen van nieuw ‘Aldgate’, een tijdelijk oriëntatie punt aan de oostkant van de binnenstad van Londen. Het ontwerp van Fernando Donis laat deze eeuwenoude toegangspoort tot Londen herleven in een moderne variant op High Street 2012 en is tevens een eerbetoon aan de Olympische spelen. Bovendien tracht de ‘London Gate’ het historische financiële hart van Londen, the City, nieuw leven in te blazen. De ‘post-and-lintel’ type constructie is honderd meter hoog en 12 meter breed. Naast de horizontale toegang, biedt een glazen liftplatform voor een zogenoemde verticale toegang met uitzicht op de omgeving.

 

De jury bestond uit Alderman Mike Bear, City of London; Achim Borchardt Hume, Chief Curator, Whitechapel Gallery; Roger France, Master of the Worshipful Company of Chartered Architects; Sarah Ichioka, Director, The Architecture Foundation; and Peter Murray, Chairman, New London Architecture. Aan hun de taak om uit de honderd inzendingen vanuit de hele wereld één winnaar te kiezen.

Donis is gevestigd in Rotterdam en is werkzaam tot ver over onze landsgrenzen en ontwikkelt onder meer projecten in de Verenigde Arabische Emiraten en in Mexico. Het is niet de eerste prijs die het bureau in ontvangst mag nemen. Eerder mochten zij zich winnaar noemen van de internationale competitie voor het Nationale Gerechtsgebouw in Parijs en in 2009 van de Dubai ThyssenKrupp Elevator Architecture Award.

Reageer op dit artikel