nieuws

Architecten nog steeds in zwaar weer

Geen categorie

Regioplan heeft in opdracht van het Atelier Rijksbouwmeester in kaart gebracht welke gevolgen de crisis het afgelopen jaar heeft gehad voor de architectenbranche. Er is tevens gekeken naar de ervaringen van architectenbureaus met het overheidsbeleid dat in het afgelopen jaar is gericht op de branche en/of de bouwsector.

Architecten nog steeds in zwaar weer

 

Daling omzet en personeelsbestand

Ongeveer de helft van de architectenbureaus had in het eerste halfjaar van 2010 te maken met een omzetsdaling, het aantal orders en het aantal offerteaanvragen ten opzichte van een jaar eerder. Deze dalingen lagen gemiddeld rond de veertig procent. Een derde van de bureaus had te maken met een daling in het personeelsbestand van gemiddeld 34 procent.

Twijfel over herstel

Uit het onderzoek door Regioplan van vorig jaar bleek ook al dat de architectenbranche het door de crisis zwaar heeft. De terugggang die toen werd geconstateerd heeft zich dus doorgezet. Ook de komende jaren verwachten architectenbureaus het moeilijk te krijgen en er wordt getwijfeld of de vraag naar architectendiensten zich op termijn zal herstellen tot het niveau van voor de crisis.

Onderaan het bericht is het rapport van Regioplan te downloaden. 

Reageer op dit artikel