nieuws

Timo de Rijk bijzonder hoogleraar Design Cultures VU

Geen categorie

Timo de Rijk bekleedt per 1 september a.s. de Premsela Leerstoel Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De leerstoel is verbonden aan de nieuwe MA Design Cultures van de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen. Deze leerstoel is ingesteld met als doel het onderzoek en onderwijs omtrent de positie en werking van design in de samenleving te stimuleren.

Timo de Rijk bijzonder hoogleraar Design Cultures VU

De Premsela Leerstoel is de eerste leerstoel in Nederland op het gebied van designcultuur. De Rijk gaat met zijn studenten op zoek naar de betekenis van verschillende soorten vormgeving. De Rijk: “Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat een BMW3 ineens heel populair is onder Marokkaanse jongens, dat het organische ontwerp van de metro‐ingangen in Parijs zo goed combineerde met een destijds futuristisch vervoermiddel of dat Chinese restaurants altijd dezelfde huisstijl hanteren?”
Om dit soort vragen te beantwoorden kiest De Rijk zowel voor een historische als een sociaal culturele benadering van design. De Premsela Leerstoel is ingesteld voor een periode van vier jaar.

Bestuderen van design

Design Cultures is een nieuwe eenjarige, Engelstalige opleiding waar productvormgeving, grafische vormgeving en mode worden bestudeerd in een brede sociale, culturele en academische context. De opleiding start per 1 september 2010, als een specialisatie binnen Comparative Arts and Media Studies van de Faculteit der Letteren.

Docent en publicist

Timo de Rijk is als designhistoricus en hoofddocent verbonden aan de Technische Universiteit Delft. Daarnaast was hij onder andere gastdocent aan de Design Academy in Eindhoven. De Rijk stelt regelmatig designtentoonstellingen samen, waaronder de huidige expositie Norm=Vorm in het Gemeentemuseum Den Haag. Hij publiceerde (inter)nationaal over Nederlandse productvormgeving, interieurs van de jaren twintig en standaardisatie en design, en is hoofdredacteur van het Dutch Design Yearbook.

Groei van vormgeving

Premsela creëert vanuit een culturele invalshoek kansen voor de groei van de Nederlandse vormgeving. Samen met verschillende partners organiseert Premsela lezingen, debatten en  tentoonstellingen in binnen‐ en buitenland. Daarnaast is Premsela uitgever van Morf, het grootste designtijdschrift van Nederland, en van de internationale portal Design.nl. Met deze activiteiten richt Premsela zich op ontwerpers, studenten, opdrachtgevers, producenten en iedereen die geïnteresseerd is in de culturele waarde van design en mode.

Reageer op dit artikel