nieuws

Stadzo wint Verticale Stad-prijsvraag

Geen categorie

Op de vastgoedbeurs Provada is zojuist de prijs voor de meest inspirerende Verticale Stad uitgereikt aan Mulders Vandenberk Architecten. Het ontwerp Stadzo kreeg de meeste stemmen van de beursbezoekers. Joost Mulders en Chris van den Berk ontvingen de prijs uit handen van rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol op de stand van Proper-Stok.

Stadzo wint Verticale Stad-prijsvraag

Het ontwerp van Mulders Vandenberk Architecten heeft als uitgangspunt architectuur en stedebouw dichter bij elkaar te brengen. Joost Mulders: “Steeds meer gezinnen vertrekken uit de stad omdat zij het buurtgevoel en het groen missen, maar op het platteland ontbreekt het uitgebreide voorzieningenniveau van de stad. Stadzo is een concept dat het dorp in de stad plaatst. Het combineert de schaal van de stad met de intimiteit van een dorp, waardoor tweeverdieners met kinderen toch in de stad willen blijven wonen.”

 

 Stadzo reduceert het aantal straten, waardoor de commerciële functies als winkels zich clusteren aan de boulevards. Terwijl het gangbaar is om de tuinen in de bouwblokken te plaatsen, keert Stadzo dit om: de tuinen liggen tussen de gebouwen. Naast de winkelingangen aan de boulevard zijn de woningen ontsloten via de hoven. Onderling zijn de hoven verbonden door middel van informele routes en ‘kindlinten’. Ieder hof kan een eigen karakter en sfeer krijgen, zo kan er een plein, vijver of park tussen de woningen worden aangelegd. Het beheer hiervan ligt bij de bewoners. Parkeren bevindt zich onder het maaiveld.

 

Ontwikkelaar Proper-Stok en woningcorporatie Ymere zijn zo enthousiast over het ontwerp van Mulders Vandenberk Architecten dat zij het graag willen realiseren, aldus Proper-Stok directeur Rob van Kalmthout. “Het is een ontwerp dat flexibel en snel in kan spelen op de wensen van woonconsumenten.”

 

 

Reageer op dit artikel