nieuws

Staalvezelbeton niet bros

Geen categorie

Staalvezelbeton is in staat om krachten te herverdelen en bezwijkt niet met een plotselinge, brosse breuk. Dat bleek afgelopen vrijdag bij de ‘bezwijktest’ op een proef-woningbouwcasco op het DuBo-park van de TU-E faculteit Bouwkunde. Daarmee is de belangrijkste zorg over het ‘beton van de toekomst’ ontkracht.

Staalvezelbeton niet bros

De TU onderzoekt de betrouwbaarheid en economische haalbaarheid van staalvezelbeton (SVB) als constructief bouwmateriaal. Het proefcasco is gebouwd volgens de ‘koude’ gietbouwmethode met tunnelbekisting.Half mei doorstond de constructie de eerste test, namelijk het ontkisten 18 uur na het betonstorten. Vrijdagmorgen werd een vloer getest. Hij begaf het precies op het moment dat constructeur Michael Menting van ABT had verwacht, namelijk bij een belasting van 1,2 – 1,4 ton/m2. Een verrassing was de manier waarop de vloer het begaf, namelijk ‘met waarschuwing’: De vezels rekten uit en werden door het beton getrokken.

Na de zomer volgen nog meer dan tien vergelijkbare bezwijkproeven op de andere velden van het driebeukige woningbouwcasco. Ook wordt een duurproef in het programma opgenomen.

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel