nieuws

Reset Architecture wint prijs voor centrumplan Miami

Geen categorie

Met hun ontwerp voor een nieuw stadshart voor Miami hebben de Nederlandse architecten Theo Mathijssen en Willem Lucassen van Reset Architecture de tweede prijs gewonnen van de internationale prijsvraag Miami Civic Center. Hun ontwerp werd verkozen uit 84 inzendingen uit 29 verschillende landen.

Reset Architecture wint prijs voor centrumplan Miami

 

Miami met 5 miljoen inwoners heeft dankzij zijn enorme groei in het verleden nooit een natuurlijk stadscentrum gekregen. Er is wel behoefte aan een collectief hart, een plek waar mensen samen komen. In de uitgeschreven prijsvraag werd gevraagd een centrum te ontwerpen met diverse openbare functies als een nieuw stadhuis, een kathedraal en een museum. Ook openbare pleinen, woningen, winkels en restaurants werden aangedragen.

Mathijsen en Lucassen combineren in hun plan de Amerikaanse en Europese stedebouw. De Amerikaanse grid-verkaveling is opgepakt als vertrekpunt, hierbinnen is een fijnmazige verkaveling gemaakt met pleintjes, binnenhoven, steegjes en parkjes. Het nieuwe knooppunt verbindt het huidige centrum, het park en het water met elkaar. Er zijn autovrije stedelijke ruimtes ontworpen met verblijfskwaliteiten. De verdichting van de stad – met veel meer woningen dan in de opgave voorgeschreven – is essentieel om een levendig stadsdeel te maken dat bijdraagt aan een duurzame samenleving.

Miami Civic Center is een prijsvraag van het American Institute of Architects Miami (AIA) en Arquitectum. Van 10 tot 12 juni wordt tijdens de AIA Convention in Miami de expositie van de winnende ontwerpen en eervolle vermeldingen geopend.

Reageer op dit artikel