nieuws

Poll over NAi krijgt heftige reacties

Geen categorie

Onze poll van vorige week heeft heftige reacties opgeroepen. De stelling ‘De renovatie van het NAi dreigt een financiële en tijdrovende nachtmerrie te worden. Wat zou het beste scenario zijn voor de toekomst?’ kreeg op LinkedIn uiteenlopende commentaren.

Poll over NAi krijgt heftige reacties

 

 

Renoveren

 Robert-Jan De Kort (architect / Owner at RDKA architecture urbanism) vindt de stelling van de poll te voorbarig. Hij meldt: “Ik zou vooralsnog altijd uitgaan van renoveren, verhuizen naar Amsterdam is echt een brug te ver.” Han Dicke is het hier roerend mee eens. Hij vindt het zelfs onzin. Het gebouw van Coenen is volgens hem “een beeldbepalend gebouw in het museumkwartier in Rotterdam” en “renoveren in overzichtelijke en betaalbare delen” is in zijn ogen de enige mogelijkheid. 

Ook Harald van der Sluys Veer (Owner, URBAN/COM strategy, communication & aquisition for architects and Urban Development) sluit zich aan bij de mening van beide heren. “Het NAI bestaat nog te kort om nu al met conclusies te komen dat bijvoorbeeld Amsterdam meer bezoekers zou garanderen.” Daarbij werpt hij de stelling op dat “programmering belangrijker is dan locatie”. In die zin neemt volgens hem het NAi in Europa een unieke positie in.

Afbreken en verhuizen

 Rob ’t Hart (Independent Architectural Photographer) vindt juist de verhuizing naar onze hoofdstad wel een goed idee. Hij meldt hierover: “Het NAI is nou niet bepaald een publiekstrekker”. Daarbij is hij ook niet te spreken over het gebouw zelf. “Ik heb het NAI depot, die banaan, altijd lelijk gevonden, dit komt door de goedkope stalen rib gevel platen. Het spiegelen van het gebouw aan de omgeving – een ontwerpopdracht – is vertaald in een lelijk ondiep waterplasje bij de entree dat bovendien lek is, het loopt steeds leeg.” 

Uitslag poll

Op de website zelf stemde maar liefst een derde van de mensen voor de optie ‘Het gebouw afbreken en een prijsvraag voor een nieuw onderkomen uitschrijven. Dat is tegelijkertijd een impuls voor de discipline.’ Ook nog eens 18% vindt dat het gebouw maar het best naar Amsterdam kan worden verhuisd. ‘Daar is het beter op z’n plaats.’ Slechts een kleine helft (47%) stemde op ‘Doorgaan met renoveren. Het gebouw van Jo Coenen verdient het om te worden behouden.’

Reageer op dit artikel