nieuws

Museum krijgt oog van architect

Geen categorie

Het oog wil ook wat bij museum de Fundatie in Zwolle. Dat blijkt uit het ontwerp van architect Hubert Jan Henket. In het kader van een haalbaarheidsonderzoek voor de uitbreiding van het museum met 1200 vierkante meter maakte hij een bijzonder ontwerp.

Museum krijgt oog van architect

 

 

Op het dak van het sobere neoclassicistische pand uit 1838 plaatste hij een ellipsvormige constructie in de vorm van een oog. Het contrast tussen de oude, rechthoekige architectuur en de vloeiende architectuur van het Oog is enorm. Het zal stof doen opwaaien bij de Zwollenaren, de Rijksdienst voor Monumentenzorg, ’t Oversticht, de gemeente Zwolle (welstandscommissie) en de provincie. Dat komt ook omdat het gebouw een Rijksmonument is.

Landschapspark

Toch is architect Hubert Jan Henket positief. “De vertegenwoordigers van de monumenteninstellingen, de provincie en de gemeente vinden het ontwerp bespreekbaar en staan er niet bij voorbaat afwijzend tegenover.” Henket verklaart zijn ontwerp als een verwijzing naar de vloeiende lijnen in het achterliggende Engelse landschapspark. Volgens hem ligt het voormalige Paleis van Justitie op het scharnierpunt tussen het park en de middeleeuwse binnenstad van Zwolle. “We zitten nu in een periode van vloeiende architectuur en dat tijdsbeeld wil ik graag laten zien”, aldus de architect.

Reageer op dit artikel