nieuws

Maxwan mag ‘Zwart Weiland’ omtoveren

Geen categorie

Het Rotterdamse bureau Maxwan Architecten en Stedebouwkundigen heeft de ‘Black Meadow’ prijsvraag gewonnen voor een nieuw cultureel centrum met park in Ostrava (Tsjechië). De opdracht was om een identiteit te creëren voor het gebied tussen het stadscentrum en de rivier. Ostrava staat op de kandidaatslijst om in 2015 Culturele Hoofdstad van Europa te worden.

Maxwan mag ‘Zwart Weiland’ omtoveren

Het voorstel omvat onder meer ontwerpen voor een concertzaal, een tentoonstellingsruimte, een centrum voor moderne muziek, een school (peuteropvang, lager onderwijs en voortgezet onderwijs) en woongebouwen.

 

Directeur Cestmir Kopecky van de Ostrava-project 2015 roemt het realistisch idealisme van het project. “Dit ontwerp is iets zo moois, dat, indien het wordt uitgevoerd, dat ons werk grote betekenis geeft.”

 

Juryvoorzitter Josef Pleskot noemt het winnende ontwerp ‘opmerkelijk door de architectonische en stedebouwkundige behandeling van de ruimte, die geen nadruk legt op de individuele gebouwen, maar op het geheel. “Dit ontwerp maakte indruk op een overweldigende meerderheid van de jury, want het heeft een onmiskenbaar allure. Het is een vreselijk interessante voorstelling van een specifieke, originele stedelijke ruimte. Het ontwerp is erin geslaagd om zijn vinger te leggen op de essentie van deze vergeten ruimte, die ligt tussen de stad en de natuur. Het is erin geslaagd om de natuur te verbinden met de stad, en de stad met de natuur.”

 

Reageer op dit artikel