nieuws

Een huis voor 12.500 euro

Geen categorie

Gisteren vond de prijsuitreiking plaats van de prijsvraag Open Source House (OS-House) voor het ontwerpen van een goedkoop, flexibel en duurzaam huis, dat beschikbaar wordt gesteld aan mensen in ontwikkelingslanden. Liefst 3100 jonge architecten uit 45 landen deden mee.

Een huis voor 12.500 euro

De winnaar is Emerging Ghana van de Mexicaanse architecten João Caeiro en Fulvio Capurso: een compoundwoning met muren van aangestampte aarde en een groen dak met compostsysteem. Hun woning wordt in Ghana gebouwd.

Uit het juryrapport: ‘Emerging Ghana is een zeer overtuigend, goed doordacht en compleet concept. Het beantwoordt aan alle uitgangspunten. Het zware gewicht van de aarden muren in combinatie met de modulaire lichte panelen van bamboe en hout zorgt voor koelte en natuurlijke ventilatie door het hele gebouw. Wij denken dat deze low-tech ontwerpoplossing en de materiaalkeuze goed zullen reageren op het lokale klimaat van Cape Coast.’

Eerste prijs

Alle kennis vrij ter beschikking

Door duurzame woningen te creëren die minder dan 12.500 euro kosten, wil OS-House de woningmarkt toegankelijk maken voor mensen die nu in sloppenwijken wonen. Wereldwijde kennis en creativiteit zijn verzameld op een online platform en vrij ter beschikking gesteld. Niet alleen het winnend ontwerp en de overige inzendingen zijn daar te vinden, ook andere kennis over duurzaam bouwen en wonen is verzameld. Mensen die dringend een huis nodig hebben, hebben vanaf nu dus een keuze uit een divers aanbod aan kennis, creativiteit, ontwerpen en woningen.

  Tweede prijs

Open Source House is een initiatief van architect Vincent van der Meulen en Enviu, innovators in sustainability, onder andere bekend van de Sustainable Dance Club en Hybrid Tuktuk. De competitie is mede tot stand gekomen met hulp van de Faculteit Bouwkunde in Delft.

 
Derde prijs

Reageer op dit artikel