nieuws

Drijvende ark voor Waternet Amsterdam

Geen categorie

Attika Architekten en KdW Architecten gaan samen verder onder de naam Attika Architekten. De vestigingen in Amsterdam en in Zutphen blijven gehandhaafd. Eerste wapenfeit van de nieuwe alliantie is het ontwerp van een drijvende werkhaven in Amsterdam Noord, die de thuishaven wordt van de drijfvuilvissers die onder meer de Amsterdamse grachten schoonhouden.

Drijvende ark voor Waternet Amsterdam

Na een besloten ontwerpwedstrijd,kreeg Attika Architekten opdracht voor het ontwerp van een nieuwe werkhaven voor Waternet Amsterdam. Het complex bestaat uit een drijvend hoofdgebouw en en twee bijgebouwen op de kade.

Met afmetingen van 31 bij 12 meter en drie bouwlagen hoog, wordt het met riet beklede drijfgebouw de grootste ark van Amsterdam en blikvanger in de nieuwe haven van Amsterdam Noord. Veel van de ingezette materialen kunnen worden hergebruikt. Bovendien dragen diverse installaties, zoals een warmtewisselaar op de bodem van het drijflichaam, bij aan het duurzame karakter van het project.

Het drijfgebouw wordt gerealiseerd door ABC Arkenbouw in Urk. Het wordt in twee helften in een droogdok afgebouwd. Deze twee delen worden in de haven van Urk tot een geheel gesmeed, waarna het transport van de ‘ark’  over water zal plaatsvinden.

Reageer op dit artikel