nieuws

Drijvend paviljoen visitekaartje Nederland Waterland

Geen categorie

Tijdens de opening van het drijvend paviljoen in de Rotterdamse Rijnhaven is bekend gemaakt dat dit het visitekaartje en expertisecentrum van het Nationaal Watercentrum i.o. wordt. Minister Huizinga ontving het oprichtingsdocument én het watermanifest ‘Het Blauwe Perspectief‘. Hierin beschrijft de watersector hoe Nederland sterker kan worden geprofileerd als waterland.

Drijvend paviljoen visitekaartje Nederland Waterland

Het paviljoen bestaat uit een pleingedeelte en een koepelgedeelte van drie aan elkaar geschakelde koepels, de grootste koepel heeft een straal van 12 meter. Het totale vloeroppervlak is circa 46 bij 25 meter. Het drijvend paviljoen kan worden gehuurd voor ontvangsten en evenementen. Het auditorium dat in een van de koepels is gehuisvest biedt plaats aan 150 personen. In het paviljoen zijn exposities te zien over water, klimaat en energie. Tijdens de Dag van de Architectuur is het ook voor het publiek geopend.

Etalage voor water

Het drijvend paviljoen is een ontwerp van het ontwerpteam Deltasync PublicDomain Architecten en is in een half jaar gebouwd door Dura Vermeer. Het is klimaatbestendig, innovatief, duurzaam en flexibel.

Cluster van innovatie

In het oprichtingsdocument dat Ed Nijpels tijdens de opening aan minister Huizinga overhandigde, staat beschreven hoe het Nationaal Watercentrum op termijn als fysieke plek, etalage én proeftuin de internationale concurrentiepositie, omzet en winstgevendheid van de Nederlandse watersector versterkt. Het eindbeeld van het Nationaal Watercentrum is een cluster van innovatieve en internationale kennisinstellingen, bedrijven en overheden dat gezeteld is in een internationaal icoon van (water)architectuur in de toekomstbestendige delta van de regio Rotterdam.

Het idee van het Nationaal Watercentrum is ontstaan vanuit het project Dutch Delta Design (DDD) van het Netherlands Water Partnership (NWP). De founding fathers van het Nationaal Watercentrum zijn Arcadis, DHV, Dura Vermeer, Evides, Ahoy, Hogeschool Rotterdam, TU Delft en de gemeente Rotterdam.

Reageer op dit artikel