nieuws

Bijzondere architectuur in het zonnetje

Geen categorie

In het Stadscentrum van Almere is op zaterdag 19 juni opnieuw een aantal bijzondere bouwwerken geëerd met een architectuurplaquette. In navolging van onder andere de Nieuwe Bibliotheek en Casa CASLa, zijn zes gebouwen van (inter)nationale architecten eens extra in het zonnetje gezet.

Bijzondere architectuur in het zonnetje

 

 

 

De architectuurplaquette is een initiatief van het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) en geldt als een permanent visitekaartje voor bijzondere gebouwen. De plaquette is ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben, die ook tekende voor het ontwerp van de gulden en de Nederlandse zijde van de euro.

Zes bijzondere bouwwerken

De zes bouwwerken die geëerd worden met een plaquette, zijn allemaal in de afgelopen tien jaar gebouwd in het centrum van Almere. Ze vallen op door hun asymmetrische vormen of door het bijzondere gebruik van ruimte en bouwmateriaal. Het gaat om:
•    The Jewel door David Chipperfield
•    De Smaragd door Gigon en Guyer Architekten
•    De Citadel door Christian de Portzamparc
•    The Angle door architectenbureau S333 + Urbanism
•    Utopolis door Rem Koolhaas
•    The City door Van Sambeek & Van Veen Architecten

Almere Plaquettestad

In het weekend van 11 en 12 september wordt een architectuurroute gepresenteerd en organiseert CASLa de architectuurmanifestatie ‘Almere: Mirror of the World’. Ook wordt de laatste serie plaquettes in het Stadscentrum onthuld. Bovendien neemt Almere op feestelijke wijze het stokje over van Spijkenisse als officiële plaquettestad van Nederland.

Reageer op dit artikel