nieuws

Stamplemen wand in Hof van Coevorden

Geen categorie

In de ‘Hof van Coevorden’, het nieuwe stadskantoor van Coevorden, wordt de grootste stamplemen muur van Nederland gerealiseerd. Architectenbureau Rau nam de muur onder meer in het ontwerp op vanwege de klimaatregulerende eigenschappen van leem.

Stamplemen wand in Hof van Coevorden

De muur (1300 x 750 X 30 cm) verwijst naar de oude vestingmuur van kasteel Coevorden, dat vroeger op de plek van het stadskantoor lag. Met zijn grote vocht- en warmteaccumulerende vermogen draagt het leem bij aan een stabiel en aangenaam binnenklimaat.

Techniek

De techniek van het maken van stampleem is oud. Aardvochtige leem wordt, laag na laag, in een bekisting geschud en met grote stampers verdicht. Hierdoor krijgt de leem de dichtheid van beton en wordt het hard als steen. Na de verdichting wordt de volgende laag ingebracht en weer verdicht. Zo wordt naar boven toe gewerkt tot de gewenste hoogte bereikt is. Na het weghalen van de bekisting is een massieve gelaagde muur zichtbaar.


Render van de Hof van Coevorden

Reageer op dit artikel