nieuws

Mogelijke toepassing van ultra-hogesterktebeton voor fietsbrug over Amsterdam-Rijnkanaal

Geen categorie

Ultra-hogesterktebeton (uhsb) is een innovatieve betontechniek voor slank en duurzaam bouwen. De techniek is beproefd in brugprojecten in Duitsland, Frankrijk en Korea. Nederlandse bouwpartijen aarzelen nog, vanwege de hogere kosten en het ontbreken van regelgeving. Om de aarzeling te overwinnen, heeft het Cement&BetonCentrum initiatief genomen voor uhsb-casestudies.

Mogelijke toepassing van ultra-hogesterktebeton voor fietsbrug over Amsterdam-Rijnkanaal

De eerste case die wordt uitgewerkt door een integraal ontwerpteam betreft de helixvormige op- en afritten van de bij Nigtevecht te bouwen fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Deze opgangen verkleinen de footprint en spelen in op specifieke criteria voor duurzaam inkopen van kunstwerken. UHSB lijkt aan alle eisen van ontwerp, gebruik en beheer tegemoet te komen.

Integraal-ontwerpteam

Voor deze casestudy is een team gevormd van Romein Beton, Royal Haskoning, Gtecz en De la Rive Box. Deze laatste is de initiator en ontwerper van de brug. Royal Haskoning maakt het constructief ontwerp; Romein Beton werkt mee aan detail-engineering en doet de productievoorbereiding. Het Duitse bedrijf Gtecz verzorgt de betontechnologische adviezen.

Fietsbrug Nigtevecht

 

De fietsbrug bij Nigtevecht met een overspanning van 120 meter gaat uitgevoerd worden met een stalen boog en een kunststofcomposiet brugdek. De keuze voor uhsb voor de op- en afritten is vooral ingegeven door de wens tot slanke constructies op een minimaal grondvlak. De transparantie van het bouwwerk moet een minimale inbreuk op het landschap verzekeren.

Om het ontwerp- en fabricageproces zo eenvoudig mogelijk te houden en de kostprijs te drukken, is op voorhand gekozen voor een modulaire opbouw met prefab-betonelementen. Het ontwerp zal leiden tot inzicht in de economische haalbaarheid van uhsb, alsook de voordelen op het gebied van duurzaam bouwen. De doorlooptijd van deze casestudy is een half jaar.

Leerervaringen uitwisselen

In het kader van de uhsb-casestudies is een pool gevormd van architecten- en ingenieursbureaus, bouwbedrijven en toeleveranciers die willen pionieren met uhsb. Uit deze pool worden teams gevormd voor integraal ontwerp. De teams kunnen profiteren van elkaars leerervaringen. Het CementBetonCentrum verwacht later dit voorjaar met een tweede casestudy te kunnen starten.

Reageer op dit artikel