nieuws

Masterplan Riga goedgekeurd

Geen categorie

Het masterplan van Fletcher Priest Architects voor Riga, Letland is vorige week goedgekeurd. Het project, met een oppervlakte van 46 hectare, krijgt academische, residentiële en commerciële functies. In het plan wordt ook de infrastructuur aangepakt, komt er een netwerk van openbare straten en open ruimtes.

Masterplan Riga goedgekeurd

 

 

Door de uitvoering van het plan krijgt de linkeroever van de stad ruimte voor verdere expansie en de integratie van de grote culturele instellen, zoals de nieuwe Letse Nationale Bibliotheek (een ontwerp van Gunnar Birkerts) die momenteel in aanbouw is.

Infrastructuur

Het masterplan bestaat uit een milieuvriendelijk ontwerp voor het nieuwe stedelijke centrum van Riga bij Tornakalns. Het bestaat uit onder meer een nieuw station, een openbaar vervoer knooppunt en een netwerk van nieuwe openbare straten en pleinen. Daarbij omvat het masterplan een ontwerp voor het nieuwe hoofdkwartier (44.000 m2) van de Riga Stadsraad die bestaat uit 2515 werknemers. Nieuwe voetgangersgebieden en een oost-west boulevard gaan het nieuwe station met het Museumplein verbinden. Het toekomstige stedelijke gebied krijgt sterke banden met het historische centrum van Riga aan de oostelijke kant van de rivier de Daugava.

Universiteit

De Letland Universiteit krijgt een aanzienlijke hoeveelheid ruimte binnen het masterplan waardoor de bouw van nieuwe onderwijs-, onderzoeks en studentenvoorzieningen mogelijk is. De universiteit vormt een tweede kolom van het masterplan en wordt naar alle waarschijnlijkheid het eerste uitgevoerd. De ontwikkeling hiervan komt tot stand met financiële middelen van de Europese Unie.

Winnend ontwerp

Fletcher Priest Architects werkte na het winnen van de competitie in 2007 aan het project samen met een team van architecten bestaande uit Arup en Davis Langdon uit de UK en Grupa 93, UGIS Senbergs en MG Architecten uit Letland. 

Reageer op dit artikel