nieuws

Counterpoint: het nieuwe culturele centrum van Malmö

Geen categorie

schmidt hammer lassen architects heeft de prijsvraag gewonnen voor een 54.000 m2 groot concert, congres-en hotelcomplex in Malmö (Zweden). De wedstrijd, waaraan ook Snøhetta, Baumschlager Eberle en Daniel Libeskind deelnamen, omvat ook de ontwikkeling van 35.000 m2 vloeroppervlak voor woningbouw en commercieel gebruik.

Counterpoint: het nieuwe culturele centrum van Malmö

Het nieuwe complex ligt op Universitetsholmen in Malmö. Het gebouw bestaat uit een compositie van rechthoekige volumes die ten opzichte van elkaar zijn gedraaid. De afmetingen van elk blok zijn aangepast aan de eisen en de bouwhoogtes van de omliggende stad. De gevels hebben een homogene expressie om het geheel het uiterlijk te geven van een architectonische sculptuur.

 

Het idee is om een ‘huis van de stad’ te creëren dat de architectonische uitingen van Malmö incorporeert. Een gebouw dat bijdraagt aan de bestaande stedelijke leven. SHL heeft zich wat betreft de materialen, de kleuren en de verschillende grootte van de bouwvolumes laten inspireren door de context, maar het ontwerp op zich verwijst naar de toekomst.

 

Het centrum wordt een open, dynamisch en expressief en veelzijdig in zowel haar activiteiten als haar architectuur. Het uitgangspunt is de moderne Scandinavische architectuur traditie met zijn duidelijke functionele organisatie en toegankelijke, en open vloerplannen.

Reageer op dit artikel