nieuws

Bouwbesluit half jaar vertraagd

Geen categorie

Het Overlegplatform Bouwregelgeving (OPB) heeft stevige kritiek op het nieuwe Bouwbesluit en dringt aan op negen maanden uitstel. Minister Van Middelkoop (Wonen) wil niet verder gaan dan zes maanden. Uit een advies van het OPB aan de minister blijkt dat het platform uitstel onvermijdelijk acht. Van Middelkoop, die altijd heeft aangestuurd op een ingangsdatum van 1 januari 2011, ziet dat nu ook in. Negen maanden vertraging vindt hij echter te lang duren.

Bouwbesluit half jaar vertraagd

Uitstel geeft de minister de tijd nieuwe voorschriften over ventilatie, geluid, brandveiligheid en gevels te testen op oude, nieuwe en tijdelijke bouwwerken. Regels beproeven, is volgens het adviesplatform nodig om uit te sluiten dat ze onbedoelde negatieve effecten met zich mee brengen. De extra tijd biedt de minister ook de gelegenheid definitief af te rekenen met NEN-normen. Het OPB wil namelijk dat het nieuwe Bouwbesluit uitsluitend nog naar Eurocodes verwijst. Het is de derde keer dat het OPB, (waarin achttien belangenbehartigers vertegenwoordigd zijn) een advies geeft aan de minister van Wonen over het nieuwe Bouwbesluit. Hoewel het OPB het ministerie daarvoor erkentelijk is, benadrukt het dat de nieuwe Bouwbijbel nog veel vragen oproept. Zo mist het OPB de uitkomsten van meerdere wetgevingstoetsen. Mistig is daardoor of het nieuwe Bouwbesluit handhaafbaar, uitvoerbaar en fraudebestendig is.

Milieuparagraaf

Kritiek heeft het OPB ook op de milieuparagraaf die de minister voorstaat. Het platform adviseert daarmee te wachten, omdat verschillende rekeninstrumenten nog onvoldoende op elkaar zouden zijn afgestemd. Voor de bepalingsmethode zou er voorts onvoldoende draagvlak zijn. Over het Bouwbesluit is de afgelopen maand politiek veel te doen geweest. Een motie zorgde ervoor dat de Tweede Kamer vooraf naar het Besluit mag kijken. Van Middelkoop die altijd tegen extra oponthoud is geweest en de motie aanvankelijk ontraadde, schrijft de Kamer dat hij de meeste adviezen van het OPB overneemt.

Lees meer in het dossier Bouwbesluit op www.cobouw.nl

Reageer op dit artikel