nieuws

Uitslag BNA Jonge Architectenprijsvraag

Geen categorie

De uitslag van de BNA Jonge Architectenprijsvraag 2010 ‘De verticale stad voor gezinnen’ is bekend. De 3 winnende teams hebben tot begin juni de tijd om een gebouwontwerp te maken en daarmee hun visie op het stedelijk wonen en verblijven in de toekomst vorm te geven.

Uitslag BNA Jonge Architectenprijsvraag

 

 

 

De winnende plannen

Manifest voor de stad van iedereen door Chris van den Berk en Joost Mulders. Door het reduceren van straten en het toevoegen van woon-, economische- en welzijnskwaliteiten wordt de stad een toekomstbestendige woonomgeving voor een evenwichtige samenstelling van de bevolking. Volgens de jury geeft dit plan “een goede analyse de paradox van de grote stad als woonmilieu.”

 Manifest voor de stad - BNA Jonge Architectenprijsvraag Manifest voor de stad van iedereen

Meer vrije tijd voor gezin

Over het plan SubURBAN Living zeggen ontwerpers Pui Yee Man, Lana Beerends-Du Croq en Dean Moran “Een analyse van de dagelijkse tijdsbesteding van verschillende sociale doelgroepen met als uitgangspunt meer vrije tijd voor gezin, vrienden, hobby’s, sport en cultuur.” De jury prijst ‘het architectonisch vakmanschap dat uit het plan spreekt en de realistische opgave, het hergebruik van leegstaande kantoorgebouwen, die de makers zichzelf hebben gesteld.’

2e maaiveldniveau

Evelyn Galsdorf en Sjoerd Schaapveld willen met Woondaken de woonkwaliteit van Vinexwijken de stad binnenhalen. Zij introduceren een 2e maaiveldniveau boven op de daken van de bestaande stad. Over dit plan zegt de jury “Uit oogpunt van duurzaamheid is het een goede gedachte de bestaande stedelijke bebouwing en infrastructuur te handhaven. Dat betekent bovendien het behoud van herkenbaarheid in een zich transformerend bouwblok.”

 Woondaken-BNA Jonge Architectenprijsvraag Woondaken

Eervolle vermelding

Een eervolle vermelding ging naar het plan Groene stroom van David Hess en Thomas Gillet. Deze, volgens de jury, intelligente strategie pakt een aantal stedelijke problemen aan.

 Groene stroom - BNA Jonge Architectenprijsvraag

Provada

De drie winnaars krijgen, naast € 3.000 aan prijzengeld, de kans hun plan verder uit te werken in teams met jonge medewerkers van woningcorporatie Ymere en projectontwikkelaar Proper-Stok. Bezoekers van de vastgoedbeurs Provada kiezen uit de uitgewerkte plannen een winnend team, dat een reis naar de Unité d’Habitation van Le Corbusier in Marseille wint.

Architecten tot 40 jaar

Beeld van alle inzendingen is gebundeld in de publicatie ‘JA 2010’. De tweejaarlijkse BNA Jonge Architectenprijsvraag geeft architecten tot 40 jaar de mogeljikheid een ontwerp te maken en zich zo te presenteren aan opdrachtgevers, publiek en vakgemeenschap. Uit eerdere edities zijn de winnende ontwerpen voor VU Kinderstad en het sportcentrum Only Friends gerealiseerd

Reageer op dit artikel