nieuws

Nederland op World Expo Shanghai

Geen categorie

Vanaf 1 mei is de World Expo in Shanghai te bezoeken. Via provinciale, internationale en themapaviljoens worden bezoekers geïnformeerd hoe je om kunt gaan met de bestaande stad. Daarnaast wil de expo met het thema ‘Better City Better Life, laten weten hoe je betere steden kunt creëren.

Nederland op World Expo Shanghai

 

 

Ook Nederland is vertegenwoordigt op het terrein. Kossmann.deJong maakte de inrichting van een van de themapaviljoens, Urbanian. De topattractie vormt voor Nederland John Körmeling’s Happy Street.

Urbanian

Het themapaviljoen Urbanian heeft een oppervlakte van 15.000 m2 en een binnenhoogte van 22 meter. Het gebouw heeft als thema ‘Urban Population’, de kwaliteit van leven in de stad. Kossmann.deJong won de internationale prijsvraag wordt dit paviljoen met hun interieurontwerp. Het paviljoen belicht de belangrijkste thema’s die de kwaliteit van het stadse leven bepalen: een gezonde en veilige leef- en woonomgeving, genoeg en bevredigend werk, goede leermogelijkheden en een rijk sociaal netwerk.

Happy Street

Het paviljoen Happy Street is een gelaste staalconstructie in de vorm van een 8 waar replica’s van bekende Nederlandse bouwkunst aan zijn opgehangen. Volgens John Körmeling begint geluk in je eigen straat samen met ju buren. De ideale straat heeft een mening aan functies, liefst met alle voordeuren grenzend aan de straat. Een levendige straat gaat samen met handel en allerlei sociale activiteiten. De gebouwen langs Happy Street zijn vormggegeven als kijkdozen waar soms een raam open kan. De volumes zijn binnen helemaal open, zonder vloeren of tussenwanden. De constructie van de panden bestaat uit een stalen skelet, bekleed met brandwerende vezelcementplaten die zijn bespoten met een laag kunststof.

2010 of 2011?

Vanaf vandaag worden de verschillende paviljoens getest met vrijwilligers. Vanaf 1 mei tot en met 31 oktober kunnen de bezoekers hun oordeel vellen. De themapaviljoens blijven wegens de verwachte belangstelling nog drie maanden langer open blijven, tot 1 februari 2011. Op 18 mei bezoeken het Kroonprinselijk paar, Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima de World Expo.

In de Architect van mei 2010 staat een uitgebreid artikel over de World Expo in Shanghai.

Reageer op dit artikel