nieuws

Minister Huizinga bestrijdt leegstand kantoren

Geen categorie

Demissionair minister Tineke Huizinga van VROM neemt maatregelen om de leegstand van kantoren aan te pakken. Straks mogen er alleen nog nieuwe kantoren worden gebouwd, als is aangetoond dat er geen alternatieven zijn binnen bestaande kantorenparken. Ook moeten leegstaande kantoren voor minimaal tien jaar een woonbestemming kunnen krijgen. Nu kan dat gedurende vijf jaar.

Minister Huizinga bestrijdt leegstand kantoren

Volgens VROM wacht een op de zeven kantoren momenteel op een huurder en staan kantoren steeds langer leeg. Als het beleid niet verandert, zal het aanbod aan kantoorruimte de komende jaren met 15% groeien.

Het Economisch Instituut voor de Bouw gaat nu snel in kaart brengen wat de oorzaken van de verschillende soorten leegstand zijn. Huizinga zelf gaat nog voor de zomer in gesprek met beleggers, ontwikkelaars en overheden om een gezamenlijk plan van aanpak te maken.

In Nederland staat 6,7 miljoen m2 kantoor leeg. Dit komt volgens VROM overeen met de omvang van de binnenstad van Amsterdam. Bij provincies en gemeenten liggen plannen klaar voor nog eens 6 miljoen m2 kantoorruimte. “Dat is onverantwoorde verspilling van de schaarse ruimte in ons land”, aldus Huizinga gisteren.

Bouwstop gaat te ver

Ontwikkelaars en beleggers juichen het streven toe om nieuwbouw te beperken. Een bouwstop op de nieuwbouw van kantoren gaat hen bij monde van Neprom-directeur Jan Fokkema en directeur Frank van Blokland van de vereniging van institutionele beleggers echter te ver.

Bedrijven hebben volgens hen specifieke behoeften als het gaat om locatie en functionaliteit van een kantoorgebouw. Oude, niet duurzame gebouwen passen daar niet altijd bij. Fokkema vindt dat de gemeentelijke gronduitgifte plaats moet maken voor regionale afstemming over welke locaties wel en niet toekomstwaardig zijn. Ook overheidsprikkels kunnen helpen. “Je kunt eraan denken het lang leegstaan van kantoren te bestraffen.”

Bronnen: ANP / Cobouw

Reageer op dit artikel