nieuws

Milaan komt tot bezinning

Geen categorie

Na een aantal jaar waarin de design- en interieurwereld op volle toeren draaide en de sky the limit was, komen ontwerpers en meubelmerken dit jaar tot inkeer. Of dit nu te wijten is aan de economische recessie of aan de tijdgeest blijft de vraag, maar de Salone del Mobile in Milaan bezint zich op de toekomst en laat extravagantie achter zich. ‘Back to basics’ is daarmee het motto van de 49e editie van de grootste internationale meubelbeurs ter wereld.

Milaan komt tot bezinning

De tijd van gigantische, extravagant uitgevoerde beursstands en luxueus gedecoreerde interieurs op de Salone del Mobile is voorbij. De grote Italiaanse meubelfabrikanten kozen vrijwel allemaal voor functionele en heldere opstellingen van hun nieuwe producten, die een verrassend bescheiden karakter hebben. Zo zijn er slanke, ranke banken en stoelen te zien, in plaats van enorme en weelderige loungeblobs, en neemt hout de plaats in van kunststof. De natuur komt onze interieurs binnen in vorm en materiaal en traditionele gebruiksvoorwerpen worden in ere hersteld, al krijgen ze een eigentijdse twist.

Stoel Sessel van Established and Sons door Martino Gamper

Bistrostoel revisited

De nieuwe ontwerpen grijpen bijzonder vaak terug op traditionele vormen en materialen. Zo was de klassieke café- of Thonet-stoel een grote inspiratiebron voor allerlei ontwerpers, bijvoorbeeld voor het jonge Zwitserse talent Philippe Bestenheider. Zijn stoel Titti voor het Italiaanse merk Frag heeft een houten frame, bekleed met dun gekleurd leer waarin een decoratief patroon is uitgesneden.

Stoel Titti van Frag door Philippe Bestenheider

Patricia Urquiola ontwierp voor Kartell de Comb Back Chair, waarvoor ze zich liet inspireren door antieke schommelstoelen. Bij Established and Sons toonde Martino Gamper de Sessel, die de ontwerper baseert op traditionele gebogen houten stoelen. Door een paar wijzigingen aan te brengen in de constructie, krijgt de Sessel een hoekiger en daardoor mannelijker uiterlijk.

Stoel Comb Back Chair van Kartell door Patricia Urquiola

Retro vlechtwerk

Ook in het materiaalgebruik is het terugkeren naar vroeger tijden te zien. Naast leer, dat op vernieuwende manieren is behandeld en toegepast, was er veel riet te zien. Of beter gezegd: meubels die van gevlochten riet lijken te zijn gemaakt. Dit retro-rotan-vlechtwerk keert terug bij grote merken als Flexform, Accademia en Varaschin, die hiervoor repen leer of stroken kunststof gebruiken. Bankstel Oscar van Flexform heeft een rug en armleuningen van gevlochten repen leer of suède, waardoor de hoekbank aan alle kanten fraai is om te zien en in het midden van een ruimte kan staan.

 

Bankstel Oscar van Flexform

De ontwerpers Neri Hu uit Shanghai maakten voor Moooi de lamp Emperor, met een kap van gevlochten rood riet, die herinnert aan Chinese traditionele lantaarns.

Lamp Emperor van Moooi door Neri Hu.

Grappen en illusies

Ondanks, of misschien juist door, de economische crisis is er ruimte voor humor en verwondering. Het grappigste ontwerp dat op de Salone del Mobile is getoond, is zonder twijfel de kast Cabana van de broers Humberto en Fernando Campana. Voor het Italiaanse merk Edra tekenden zij een houten pijler met schappen rondom, die is bedekt met een laag brandwerende raffiadraden.

Kasten Cabana van Edra door Humberto en Fernando Campana. 

De bijzondere samenwerking tussen Studio Job en Pieke Bergmans heeft geresulteerd in de serie Wonderlamp, te zien in Galerie Dilmos. De ontwerpers voerden traditionele gebruiksvoorwerpen zoals een pan, zaklantaarn en schenkkan uit in brons en geblazen glas. Zo wordt de suggestie van een overkokende pan gewekt doordat er een bel verlicht glas onder het deksel uitpiept.

Pan uit de serie Wonderlamp van Studio Job en Pieke Bergmans. 

De Tailored Wood Bench van Cappellini, ontworpen door Raw Edges, zet de toeschouwer op het verkeerde been: van veraf lijken de zitmeubelen gemaakt van gevouwen leer of stof in twee kleuren. Pas van dichtbij wordt duidelijk dat de kruk, stoel en bank zijn gemaakt van hout, waar plooien en rimpelingen in zijn gefreesd.

Tailored Wood Bench van Cappellini door Raw Edges

Vulkanische interventie

Voor veel bezoekers van de Salone del Mobile duurde hun bezoek langer dan verwacht. De aswolk die een vulkaan op IJsland uitstootte, legde het gehele Europese vluchtverkeer vanaf donderdagmiddag lam. Duizenden bezoekers bleven daarom weg van de beurs, waardoor verschillende meubelmerken klaagden over dat ze minder klanten konden ontvangen dan andere jaren. Ontwerpers, journalisten, fabrikanten, leveranciers, inkopers en winkeliers die na enkele dagen beursbezoek terug naar huis wilden, strandden op de diverse vliegvelden rondom Milaan. Treinen, bussen of huurauto’s richting Nederland waren vrijdagmiddag al niet meer beschikbaar. De directie van de Design Academy in Eindhoven zag al snel in dat het luchtruim niet zou worden opengesteld in het weekend en huurde een touringcar om haar mensen naar huis te brengen. Daar mocht ook uw verslaggever in meerijden… Bij deze nogmaals bedankt Anne Mieke Eggenkamp!

Marit Overbeek

 

Reageer op dit artikel