nieuws

Hommage aan natuur met nieuwe brug

Geen categorie

Queeste architecten wint met bouwer Van Hattum en Blankevoort en Gebr. van Kessel de competitie voor een nieuwe verkeersbrug met ecoduct over het Wilhelminakanaal in Tilburg. De brug, met het bijbehorend wegvak van 4 km, is het sluitstuk van de voltooiing van de ringweg rond Tilburg.

Hommage aan natuur met nieuwe brug

 

 

Het winnende ontwerp is gebaseerd op de ecologische waarde en de betekenis van het landschap op deze plek. Water, natuur en landschap gaan aan weerszijden van de noordwest-tangent een hernieuwde verbinding aan. Het resultaat is een ontwerp waarbij niet de brug als object op de voorgrond staat, maar haar betekenis voor deze bijzondere locatie: het kruispunt van twee belangrijke landschappelijke structuren.

Vogelvlucht vanuit het noorden

De brug heeft een overspanning van 120 meter tussen de landhoofden, geflankeerd door een gebogen ecopassage voorzien van een sierlijk vormgegeven pyloon. Een herkenningspunt voor zowel de gebruiker als de toeschouwer. De brugdelen zijn bekleed met een beplating van composietpanelen voorzien van een random vezelstructuur in een zachtgroene kleur.


Onder de brug aan de zuidoever

Landschappelijke kwaliteit

De brug, die aan het begin van de 21ste eeuw wordt gebouwd, verwoordt de ambities van de gemeente Tilburg ten aanzien van duurzaamheid, innovatie en het versterken van landschappelijke kwaliteit.

Reageer op dit artikel