nieuws

Ontwerp kantoortoren in Gentse stationswijk bekend

Geen categorie

Het ontwerp van het Antwerpse Poponcini en Lootens Architecten voor de Gentse stationswijk wordt gerealiseerd. Het architectenbureau werd als winnaar gekozen van de architectuurwedstrijd die Immo Star in 2009 uitschreef voor de projectontwikkeling langs de Koningin Fabiolaan in Gent.

Ontwerp kantoortoren in Gentse stationswijk bekend

 

 

 

Het winnende ontwerp bestaat uit laagbouw in een L-vorm en een 22 verdiepingen tellende toren. De laagbouw met drie verdiepingen krijgt een publieke functie. In de 90 meter hoge toren komen kantoren. De gevel aan de Fabiolalaan wordt bekleed met een steenachtig materiaal met een markante structuur. Deze materiaalkeuze sluit aan bij de gebouwen in de omgeving. Rond de esplanade, die als nieuwe route door de locatie en parallel loopt met de Koningin Fabiolalaan en de treinsporen wordt de gevel transparant uitgevoerd.

Gent stationsplein Impressie vanaf het stationsplein

Openbare ruimte

In 2005 maakte de Franse landschapsarchitect Alain Marguerit voor locatie langs de Koningin Fabiolalaan een plan van openbare ruimte op. Dit plan is door Poponcini Lootens versterkt met punctuele ingrepen zoals groene toegangen, waterelementen en verlichting. De ingang van het nieuwe kantoorgebouw ligt op de eerste verdieping. De architecten creëerden voor deze ingang een zwevend voorplein, een podium met zicht op het Maria Hendrikaplein, het station en de nieuwe busterminal. Deze verhoging geeft het kantoorgebouw een veilige entree en men kan dit ‘podium’ in de toekomst gebruiken voor andere (culturele) activiteiten.


Impressie vanaf verhoogde entree

Vijf ontwerpteams

De jury nodige na een eerste selectie vijf ontwerpteams uit om een inrichtingsplan voor de projectzone (de zone SOFA) uit te werken en om een schetsontwerp te maken voor het eerste kantoorgebouw op de locatie. Behalve Poponcini Lootens waren dit Asymptote Architecture (New York), AWG Architecten (Antwerpen), Benthem Crouwel Architekten (Amsterdam) en OAB (Barcelona) / Jaspers Eyers Architects (Brussel).

Online wedstrijd

Nu het winnende ontwerp bekend is en wordt gerealiseerd, de eerste steen wordt eind 2010 gelegd, is het aan de Gentenaren, de reizigers en andere geïnteresseerden, via een online wedstrijd, een naam voor het nieuwe gebouw te bedenken. Meer informatie op www.projectsofa.be

Bron: www.euroimmostar.be

Reageer op dit artikel