nieuws

KCAP maakt masterplan baai San Sebastian

Geen categorie

De baai van Pasaia bij het Spaanse San Sebastian wordt herontwikkeld. Het Masterplan dat KCAP Architects & Plannersontwierp naar aanleiding van de hiervoor uitgeschreven prijsvraag, is door de jury unaniem gekozen als beste. KCAP werkte samen met adviseurs van Ecofys , LKS engineering en de architect Ángel de la Hoz. Dit team gaat het concept verder uitwerken. In oktober wordt het definitieve masterplan gepresenteerd.

KCAP maakt masterplan baai San Sebastian

Het zeventig hectare grote gebied aan de baai van Pasaia onder de rook van San Sebastian is op dit moment in gebruik voor havenactiviteiten. In de naaste toekomst komt de locatie stapsgewijs vrij voor een herontwikkeling die van grote invloed zal zijn op de hele regio. Het stedebouwkundige plan van KCAP speelt hierop in en heeft als motto: each bay its wind, one bay under the sky. “We zien de baai niet als één stad met één karakter, maar celebreren de verscheidenheid van de lokaal geïnspireerde identiteiten en behouden het culturele erfgoed van de haven en het typische uiterlijk van de baai”, aldus Ruurd Gietema, partner van KCAP.

De verschillende karakterzones worden verenigd door een netwerk van openbare ruimtes rond de haven en langs groene boulevards. Een fijnmazig netwerk van openbare ruimtes biedt de mogelijkheid om aan en op het water te recreëren. Het plan definieert een archipel van uiteenlopende ontwikkelingen en wil nadrukkelijk de lokale gemeenschappen bij de plannen betrekken. Ook is er ruimte voor nieuwe architectonische blikvangers, zoals een cultureel centrum en een maritiem museum. Nieuwe economische activiteiten moeten werkgelegenheid in allerlei sectoren genereren.

Jeroen Dirckx, projectleider bij KCAP: “het project is op maat gemaakt voor de lokale context, en het bevat overkoepelende ambities zoals onze geïntegreerde aanpak van duurzaamheid. De samenwerking met lokale partners heeft ons geholpen een goed beeld te krijgen van de complexiteit van de opgave.”

Reageer op dit artikel