nieuws

Hoogste punt ROC Leiden

Geen categorie

Bij station Lammerschans in Leiden verreist een 46 meter hoog gebouw dat het nieuwe onderkomen wordt van het ROC Leiden en de VMBO-school ‘Da Vinci’. Met het plaatsen van een dakplaat op meer dan veertig meter hoogte is officieel het hoogste punt bereikt. Ondanks zijn forse afmetingen, ROC Leiden mag zich straks een van de grootste schoolcomplexen van Nederland noemen, heeft architect Thomas Rau gezorgd voor een overzichtelijke interne organisatie.

Hoogste punt ROC Leiden

Het nieuwe complex met een vloeroppervlakte van 56.000 vierkante meter gaat onderdak bieden aan duizenden leerlingen en alle medewerkers van ROC Leiden en van de vmbo-school ‘Da Vinci’. Daarnaast is er ruimte voor een sportcentrum, supermarkt, restaurant, bank en een parkeergarage. De massa van het gebouw rust op vijf torens die onderling zijn verbonden door stalen vakwerkbruggen, waarvan de grootste 31 meter lang, achttien meter breed en 28 meter hoog is. Het ontwerp van architectenbureau Rau stelde Heijmans Utiliteitsbouw voor een aantal uitdagingen. Zo moesten er meer dan negenhonderd heipalen worden geslagen en is er een 87 meter hoge torenkraan ingezet.

 

Juist vanwege de grootte van het gebouw was de menselijke maat voor de architect de belangrijkste leidraad bij het ontwerp. “Daarom is het gebouw binnen georganiseerd als gestapelde stad met pleinen en kenniscentra op verschillende verdiepingen. Deze markten zorgen voor herkenbaarheid bij de leerlingen. Hier kunnen ze elkaar spontaan ontmoeten, ideeën uitwisselen of evenementen organiseren”, aldus Thomas Rau. Deze structuur sluit naadloos aan op zogenoemd vernieuwend leren wat ROC Leiden hoog in het vaandel heeft staan.

Reageer op dit artikel