nieuws

Grand Canal Theatre Dublin geopend

Geen categorie

Vanaf vandaag kunnen de bewoners van Dublin de eerste voorstelling bijwonen in het Grand Canal Theatre, een ontwerp van Daniel Libeskind die zich voor het ontwerp liet inspireren door de scheepsbouw in het voormalige havengebied. Behalve het concertgebouw maakte Libeskind eveneens het ontwerp voor het voorplein en de omliggende bebouwing.

Grand Canal Theatre Dublin geopend

 

De hoofdingang, gesitueerd aan het plein, is transparant uitgevoerd en gemodelleerd als ware het theatergordijnen. Twee overlappende, gevouwen glazen schermen geven de bezoekers de indruk dat zij door een gordijn het gebouw betreden.

Het auditorium is geïnspireerd op de scheepsbouw in het voormalige havengebied. Hangende ‘zeilen’ verbergen de technische kant van het gebouw, zoals portaalkranen en apparatuur. De uitstekende volumes van het gebouw lijken op de houten romp van een boot.

Het theater vormt het belangrijkste onderdeel van een groot openbaar plein gelegen aan het water van Grand Canal Harbour, de haven van Dublin. Martha Schwartz Partners maakte het ontwerp voor dit plein dat is ingekaderd door een vijf sterren hotel en woningen aan een kant en kantoorgebouwen aan de andere kant.

 www.daniel-libeskind.com

Reageer op dit artikel