nieuws

Gevangenis in de lucht wint Skyscraper-competitie

Geen categorie

De Maleisische architectuurstudenten Chow Khon Toong, Ong Tien Yee en Be Ssi Cze hebben de ‘Skyscraper’-competitie gewonnen met hun ontwerp voor een gevangenis hoog in de lucht, die alleen via transportliften te bereiken is. Die transportliften leveren goederen aan de gevangenen, die zij ter plekke in de gevangenis kunnen inzetten voor maatschappelijke doeleinden.

Met dit complex zou de kans kleiner zijn dat criminelen geen recidivisten worden, redeneren de drie studenten. Ten eerste omdat ze tijdens hun gevangenschap nuttige dingen doen voor de gemeenschap, zoals gewassen verbouwen, aan de lopende band werken of het recyclen van materialen, en daarmee binding houden met de maatschappij. Ten tweede omdat er geen fysieke scheiding meer te zien is tussen een gevangenis en het leven daarbuiten: zonder muur kan een gevangene elke dag neerkijken op de stad en zich realiseren wat hij voor een langere periode moet missen.

De studenten stellen dat ontsnappen erg moeilijk wordt, omdat jealleen via de transportliften naar beneden kan. De liften willen ze laten bewaken door computergestuurde wapens, evenals de toegangspoorten daartoe.

De jaarlijkse Skyscraper Competition, die door het Amerikaanse architectuurtijdschrift eVolo Magazine wordt gehouden sinds 2006, wil vernieuwende ideeën die hoogbouw herdefiniëren stimuleren. De prijs is bedoeld om jonge talenten te spotten, wiens ideeën de manier waarop we architectuur zien en de relatie met de natuurlijke en gebouwde omgeving kunnen veranderen.

De jury van dit jaar bestond uit Mario Cipresso, Kyu Ho Chun, Kenta Fukunishi, Elie Gamburg, Mitchell Joachim, JaeYoung Lee, Adelaïde Marchi, Nicola Marchi en Eric Vergne. De jury selecteerde drie winnaars en 27 eervolle vermeldingen, uit 430 inzendingen uit 42 landen.

Reageer op dit artikel