nieuws

Daan Josee exposeert in Architectuurcentrum Rondeel

Geen categorie

Architectuurcentrum Rondeel is sinds november vorig jaar verhuisd naar een oud bankgebouw, dat deels nog als zodanig functioneert, in het hart van de pittoreske binnenstad. Tijd om eens een kijkje te nemen. Tegelijkertijd bekijken we de tentoonstelling ‘enter Deventer’ over het werk van Daan Josee, architect en directeur van het bureau Kristinsson.

Daan Josee exposeert in Architectuurcentrum Rondeel

 

 

Nieuwe huisvesting omstreden

Doordat Rondeel zich heeft gevestigd in de plint van het functionalistische bankgebouw (een ontwerp van architecten Postma, Reyes, Roetedink uit 1965) maakt ze een duidelijk statement in de discussie over de architectuur van het gebouw. Volgens veel Deventenaren past het oude bankgebouw niet binnen de historische structuur van de binnenstad en zou het eigenlijk moeten worden gesloopt .

Eigentijdse en flexibele ruimte

Het architectuurcentrum denkt daar gelukkig anders over. Zij vindt zelfs dat ze zich ‘geen betere plek kan voorstellen dan een hippe huisvesting in het hart van de stad’. Ellen Schild van Studio Groen+Schild heeft de ruimte van 200 vierkante meter omgebouwd tot een eigentijdse en flexibele ruimte waar exposities en debatten kunnen plaatsvinden.

Expositie Daan Josee

Vorige maand is in Rondeel de tentoonstelling ‘enter Deventer’ geopend over het werk Daan Jossee. Hij werkt sinds zijn afstuderen bij bureau Kristinsson, waar hij tegenwoordig al jaren als architect en directeur werkzaam is. In 2008 ontving hij de Deventer culturele prijs ‘De Gulden Adelaar’.

Vier thema’s

De tentoonstelling is opgehangen aan vier thema’s: ‘architectuur en duurzaamheid’, ‘architectuur en ontmoetingen’, ‘architectuur in Deventer’ en ‘architectuur van Josee’. Ze maken duidelijk met welke onderwerpen Josee zich bezighoudt en dat hij grote ambities heeft. Tegelijkertijd is het misschien iets te veel van het goede, omdat de beschikbare ruimte te klein is om echt de diepte in te gaan.

Grote ambities

Maar eigenlijk past dat wel bij het werk van Josee. In zijn projecten gebeurt ook heel veel. Sommige kenmerken zich door een veelheid aan rechthoeken gecombineerd met cirkels, lange smalle kolommen, luifels, overstekken, doorzichten, (interne) balkons, loopbruggen, open trappenhuizen, vides, daklichten, etc. Je kunt je daarom afvragen of zijn geldings- of dadendrang soms niet leidt tot te veel van het goede.

 ‘Enter Deventer’ is nog te zien tot 11 april in Architectuurcentrum Rondeel, Stromarkt 18c. Openingstijden zijn dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00.

Reageer op dit artikel