nieuws

Soeters wint wederom in Denemarken

Geen categorie

Sjoerd Soeters heeft in Kopenhagen de prijs voor architectuur en stedelijke ontwikkeling van het Kopenhaagse Culturele Fonds in ontvangst genomen voor het plan Sluseholmen in Kopenhagen. Het project kreeg de prijs voor de ontwerpbenadering van eenheid in veelheid en voor de duurzame ontwikkeling omdat het plan is ontworpen op menselijke schaal.

Soeters wint wederom in Denemarken

 

Sluseholmen is de eerste fase van een nieuwe grachtenstad in Sydhavnen, Kopenhagen. Soeters van Eldonk architecten heeft in opdracht van de gemeente Kopenhagen een ontwerp gemaakt voor de transformatie van het zuidelijke havengebied van de stad tot woongebied. Ondanks dat het plan een aantal overeenkomsten vertoont met het Amsterdamse Java eiland, eveneens van Soeters Van Eldonk, zijn er ook verschillen. Zo is Sydhavnen een zeer groot gebied, vijf maal groter dan het Java-eiland, en bestaat het uit vier schiereilanden, die in verschillende fasen worden ontwikkeld tot in totaal ca. 5000 woningen, commerciële- en culturele voorzieningen. Het hele plan heeft het karakter van een grachtengebied; er worden kilometers gracht toegevoegd. De eerste gerealiseerde fase van Sydhavnen, Sluseholmen, bestaat uit stadsblokken van verschillende afmetingen, die aan alle kanten op het water zijn georiënteerd.

Onderscheiding

De Kopenhaagse Culturele Fonds Prijs is een jaarlijkse prijs die uitgereikt wordt aan verschillende categorieën in de architectuur en stedebouw.Naast Soeters Van Eldonk architecten kregen ook de Deense architectenbureaus Arkitema en Gröning Arkitekter, verantwoordelijk voor de coördinatie en architectonische uitwerking van het plan, een onderscheiding.

Eerder dit jaar won Sluseholmen ook de Byplanprisen (uitgereikt door het Deense Stedenbouwlaboratorium en de Deense Bond van Architecten) vanwege de goede verhoudingen en menselijke schaal.

 www.soetersvaneldonk.nl

Reageer op dit artikel