nieuws

SKOR start nieuw initiatief voor kunstprojecten in zorginstellingen

Geen categorie

Door de Zorgwet uit 2006 stopte de regeling op basis waarvan kunst kon worden gerealiseerd bij instellingen voor de gezondheidszorg. Met het initiatief De Collectie wil SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) dit opvangen. Belangrijke doelstelling is om kunstwerken te laten rouleren binnen zorginstellingen en deze daarnaast ook in bruikleen te geven aan musea of internationale evenementen.

SKOR start nieuw initiatief voor kunstprojecten in zorginstellingen

Met de intrede van de nieuwe Zorgwet op 1 januari 2006 kwam er een einde aan de regeling op basis waarvan kunst kon worden gerealiseerd bij instellingen voor de gezondheidszorg. Met behulp van deze regeling realiseerde SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) tussen 1985 en 2009 meer dan 350 bijzondere kunstprojecten in zorginstellingen. Het verdwijnen van deze regeling betekent echter allerminst het einde van een bijzondere traditie. Om kunstwerken in de zorgsector te kunnen blijven realiseren ontwikkelde SKOR het idee van De Collectie.

Rouleren van kunst

SKOR ontwikkelt kunstprojecten van jonge veelbelovende, maar ook gerenommeerde en internationaal bekende kunstenaars, die uitdrukking geven aan de delicate relatie tussen kunst en zorg. Met De Collectie wil SKOR kunstwerken tot stand brengen die niet alleen zijn voorbehouden aan cliënten, personeel en bezoekers van zorginstellingen. Belangrijke doelstelling is om kunstwerken te laten rouleren binnen zorginstellingen en daarnaast ook in bruikleen te geven aan musea of internationale evenementen. Zodoende kunnen de werken in een andere context, een andere dialoog aangaan met een breder publiek.

Karin Sander, installatie in het Lehmbruck Museum in Duisburg, Duitsland

Tentoonstelling en publicatie

Op 14 januari vindt de feestelijke lancering van De Collectie plaats in de Beurs van Berlage, tijdens de tentoonstelling Niet Normaal, difference on display (tot en met 8 maart 2010). Tegelijkertijd wordt de publicatie De Collectie. 25 jaar kunstprojecten in zorginstellingen 1985-2009 gepresenteerd.

Reageer op dit artikel