nieuws

Oeuvreprijzen Fonds BKVB

Geen categorie

Afgelopen vrijdag reikte het Fonds BKVB Oeuvreprijzen uit aan architect Herman Zeinstra, beeldend kunstenaar Willem Oorebeek en ontwerper/initiator Willem Velthoven. Tegelijkertijd ontving architectuurcriticus Hans van Dijk de Prijs voor de kunstkritiek en werd aan curator Suzanne Oxenaar de Benno Premselaprijs uitgereikt.

Oeuvreprijzen Fonds BKVB

 

 

Herman Zeinstra is volgens de jury een architect waarvan men de gebouwen kent, vaak zonder te weten dat ze van hem zijn. Een paar voorbeelden: het crematorium in Haarlem (1996-2002), de Borneodriehoek in Amsterdam (1998-2005), en het KPN telecomgebouw (1998-2001) dat als eerste bouwwerk verrees op Amsterdam IJburg. “Herman Zeinstra heeft niet één stijl. Keer op keer laat zijn hand zich leiden door de nieuwe opgave. Dat is Zeinstra’s grote kracht. Ieder nieuw werk staat los van het vorige, bij elke opgave denkt hij tot in het uiterste na over de oplossing.”

 Crematorium Haarlem door Herman Zeinstra
Crematorium Haarlem door Herman Zeinstra

Prijs voor de kunstkritiek: Hans van Dijk

Hoewel architectuurcriticus Hans van Dijk de laatste jaren nog maar zelden op de voorgrond trad, kwam de jury bij herlezing van zijn stukken tot de conclusie dat heel veel van zijn kritieken de tand des tijds glorieus hebben doorstaan. Sterker nog, de urgentie om hem de Prijs voor de Kunstkritiek toe te kennen, is met het verstrijken der jaren alleen maar toegenomen. Het is fascinerend hoe zijn teksten tien, twintig jaar later nog altijd actueel zijn en de inhoud overeind blijft. Op heldere toon weet hij theorie en praktijk van de architectuur, nadrukkelijk geplaatst in hun historische context, met elkaar te verbinden. Daarbij heeft hij aandacht voor zowel de rol van de architect, de principes van het ontwerp, als de materialisering van het gebouw.

Benno Premselaprijs: Suzanne Oxenaar

De jury van de Benno Premselaprijs 2009 ging op zoek naar iemand met publiek gezag, met stuwkracht, met een sterk maatschappelijke uitstraling; iemand die het schier onmogelijke voor elkaar kan krijgen. De longlist was kort, de shortlist wees al snel in de richting van Suzanne Oxenaar: bij de meesten bekend als de motor en artistiek directeur achter het Lloyd Hotel en de daaraan verbonden Culturele Ambassade. Maar ook elders heeft Suzanne Oxenaar haar sporen verdiend, door steeds weer de wereld van kunstenaars en andere werelden met elkaar in verbinding te brengen.

Oeuvreprijs beeldende kunst: Willem Oorebeek

Beeldend kunstenaar Willem Oorebeek werkt sinds het begin van de jaren ’70 aan een consistent oeuvre, dat grotendeels uit grafische elementen is opgebouwd. De laatste jaren maakt Oorebeek vooral Black Outs, waarbij hij bestaande affiches en ander drukwerk onder een laag zwarte drukinkt bedekt. Zo poogt hij het beeld te redden, juist door het teniet te doen.

Oeuvreprijs vormgeving: Willem Velthoven

In de jaren ’80 richtte Velthoven het tijdschrift Mediamatic op. Al snel werd de papieren versie opgeheven en ging Mediamatic verder als online tijdschrift. Dat werd het uitgangspunt van wat inmiddels is uitgegroeid tot het bedrijf Mediamatic, ontwerpstudio, online platform, adviesbureau en nog veel meer op het gebied van nieuwe media, kunst en cultuur.

Over de prijzen

Met de oeuvreprijzen wil het Fonds BKVB kunstenaars, vormgevers en architecten met een bijzondere staat van dienst en een belangrijk oeuvre in de schijnwerpers plaatsen.

De Prijs voor de kunstkritiek is bestemd voor een criticus die een belangrijke positie inneemt op het gebied van de beeldende kunst, vormgeving of bouwkunst.

De Benno Premselaprijs is voor een persoon die een inspirerende en stimulerende rol heeft gespeeld voor (meerdere) generaties kunstenaars, vormgevers of architecten. De prijs is vernoemd naar vormgever en initiator Benno Premsela die toonaangevend in zijn vakgebied was en bovendien nauw betrokken bij de oprichting en ontwikkeling van het Fonds BKVB.

Aan alle prijzen is een geldbedrag van € 40.000 verbonden.

Reageer op dit artikel